Varnar för konkurs – vill rädda Museitågen

Rälsbusstrafiken står för en fjärdedel av intäkterna och är en förutsättning för att kunna driva Norrbottens järnvägsmuseum.

Rälsbusstrafiken står för en fjärdedel av intäkterna och är en förutsättning för att kunna driva Norrbottens järnvägsmuseum.

Foto: Jan Bergsten

Insändare2024-07-15 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ideella föreningen Malmbanans vänner bildades 1982 av en grupp järnvägsintresserade människor i Luleå. Föreningen grundade under 1980-talet Norrbottens Järnvägsmuseum, som samlat allt från ånglok, räls, växlar, ställverk, semaforer och annat historiskt värdefullt från de norrbottniska järnvägarna.

I samlingarna finns till exempel alla typer av malmvagnar, från 1800-talets första till de moderna typer som nu rullar. I Karlsvik finns i samlingarna också ett stationshus, lokstallar och stora vagnhallar. Hallarna har uppmärksammats och lett till studiebesök då de med nyttjande av naturlig jordvärme och noggrann isolering har plusgrader inomhus året runt.

Varje år har museet besökts av ett par tusen människor. Många har åkt den museala rälsbussen mellan museet i Karlsvik till Storheden eller Gammelstad. Det har inte bara varit populärt, det har också bidragit till en fjärdedel av klubbens intäkter för att kunna hålla i gång museiverksamheten.

Malmbanans vänner varnar nu för en konkurs då det inte går att driva museiverksamheten utan sommartrafikens intäkter. Orsaken till den inställda rälsbusstrafiken är att Transportstyrelsen dragit in trafiktillståndet, trots att anmärkningar som myndigheten påtalat rättats till.

Transportstyrelsens nej till fortsatt trafik är ett myndighetsmissbruk. Norrbottens järnvägsmuseum är landets näst största järnvägsmuseum med en stor bevarad samling av järnvägens kulturarv. Det är en omistlig del av Norrbottens och Lapplands historia och som vi måste slå vakt om.