Det finns numera ca 160 folkhögskolor i Sverige. Folkhögskola är främst ett nordiskt fenomen. Den första folkhögskolan grundades år 1844 i Danmark, och 1868 fick vi den första i Sverige. Folkhögskolor tillsammans med studieförbund utgör det som kallas för folkbildning. Men nu har vi en regering som är mycket kritisk till folkbildningen, och målmedvetet minskar anslagen till denna. År 2023 fick folkhögskolor (med hänsyn till inflation) ca 15% mindre jämfört med 2018. Detta leder till problem såsom färre platser, eftersatt underhåll, eller nerlagda folkhögskolor.
Vi som pluggar vid Strömbäcks folkhögskola tycker att i en värld präglad av polarisering, utanförskap och våld behövs folkhögskolor som främjar demokrati och sammanhållning mer än någonsin. Folkhögskolan är en plats för bland annat dem som tidigare i livet inte hittat rätt.
En viktig del av varje folkhögskola är allmän kurs vilken innebär ersättning av gymnasieskola eller även grundskola senare i en persons liv. Möjliga anledningar till varför någon inte klarar dessa utbildningsnivåer "vid första försöket" eller "i god tid" (ca 25% misslyckas med sina gymnasiestudier) är många, och en del därav ligger definitivt utanför elevens förskyllan. Därför är det viktigt att folkhögskola som en andra chans finns kvar.
Visst finns det också KomVux med samma syfte, men en del kommer inte till rätta med det höga studietempot eller annat (ca 30% misslyckas vid KomVux). Undervisningens innehåll och därmed också de formella behörigheterna som kan uppnås via folkhögskola är samma som för en "vanlig" skola, bara ramarna är lite mer töjbara för att passa fler. Vid folkhögskola kan var och en vara sig själv, plus den som behöver så kan få mer hjälp.
Dessutom erbjuder många folkhögskolor andra kurser såsom konstnärliga (bildande konst eller musik) eller yrkesutbildningar.
Studier vid folkhögskola öppnar vägen till både högre utbildning och arbetsmarknaden. Folkhögskola gör mycket nytta för pengarna. Investeringar i folkhögskola ger stora besparingar bland annat inom socialväsendet, rätts- och kriminalväsendet, och vården, plus den gör individernas liv bättre inte bara under studietiden utan under en lång tid därefter.
Att minska anslagen för folkhögskolor är kortsiktigt, och kommer på lång sikt att skada både berörda individer och samhället. Det kommer att bli mycket dyrt framöver. Alltså, värna om folkhögskolan, och återställ rimliga anslag till folkbildningen.