Varför står inte arbetsgivaren för utbildning?

Tänk vad fantastiska, lojala och kunniga personer vi har i vården i Sverige. Slitigt och stressigt många gånger. Det råder både personalbrist och även platsbrist. Hur blev det så här?, frågar sig insändarskribenten.

Varför gör man inte som många företag gör? Att arbetsgivaren står för utbildning och förkovran, skriver insändarskribenten.

Varför gör man inte som många företag gör? Att arbetsgivaren står för utbildning och förkovran, skriver insändarskribenten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2024-04-25 14:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vårt land är det kostnadsfritt att gå på högskola, staten, vi skattebetalare, betalar via skattsedeln. Det finns också statliga studielån att söka som självklart oftast är en förutsättning för att kunna studera och få ihop ekonomin. Precis som det ska vara. Och våra ungdomar och även äldre studenter får chans till ett yrke. Förstås efter eget, hårt läsande och kämpande. 

I många andra länder är utbildningen en stor utgift för den enskilde. Det skapar ofta stora klasskillnader. Alla har inte råd och möjlighet att skapa sig en framtid via studier. Men hur ska vi i Sverige få utbildad vårdpersonal att fortsätta jobba i våra regioner? Både för ekonomins skull och med tanke på de kollegor som sliter varje dag. Man väljer hellre att frilansa och tjäna stora pengar på att "hyras in". All lojalitet är borta. 

Varför gör man inte som många företag gör? Arbetsgivaren står för utbildning och förkovran, som är en kostnad. Man har en överenskommelse om att slutar du och byter till annat jobb och "tar med" dig din utbildning så får du betala den.

Längden på tiden kan variera och är förstås inte livet ut.

Vi skattebetalare ställer upp för att människor ska få studera och då bör väl de som "fått" sin utbildning ställa upp för oss och regionerna?