Varför ska vi i norr betala kärnkraften?

Insändarskribenten är kritisk till satsningen på ny kärnkraft och vem som ska betala notan.

Kärnkraft i Sverige är ämnet för insändaren. Arkivbild av Forsmark 3.

Kärnkraft i Sverige är ämnet för insändaren. Arkivbild av Forsmark 3.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2023-12-11 07:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Elområde ett och två har länge stått för den billigaste elen i landet och fick därför tack vare EU äntligen lägre el än södra landet. Det var i högsta grad rimligt då vi har kallare och byggt ut elproduktionen så att det är här det är stort överskott av el. 
Kommunerna i södra landet vägrar slappa fram vindkraft till havs som de knappt ens kan se men kräver att ledningar från Norrland. 
 

Regeringen ska nu göra en jättesatsning på ny kärnkraft, trots att de sagt att varje kraftslag ska stå för sina egna kostnader, vilket också alla tidigare överenskommelser sagt, så är det plötsligt vi skattebetalare som ska ta notan eftersom marknaden inte tror på att den blir lönsam. 
 

Det betyder att även vi som ingen brist på el har nu ska betala lika mycket som de som bor där den ska byggas och där elen sägs behövas! Det är inga småpengar utan 500 miljarder först det vill säga cirka 50.000 kronor per innevånare i landet. Då ska vi veta att idag är elen på ny kärnkraft minst tre gånger så dyr som den vi producerar från det förnybara. 
Detta samtidigt som ekonomer och finansklippare vill stoppa att vi i norr får använda elen till fossilfri stålproduktion vilket är nödvändigt för klimatet och även för att kunna sälja stål i framtiden.
 

Kärnkraften är hopplöst omsprungen elteknik nu och kommer att vara än mer chanslös i lönsamhet om 12 år, men vill de ha denna energi ändå i Mälardalen och söderut så bör de också själva ta notan. 
 

För 500 miljarder skulle vi t.ex. kunna fördubbla sjukvården hela seklet.