Våld i unga nära relationer är minst lika mångsidigt och grovt som bland vuxna. Den stora skillnaden är att det digitala våldet blivit allt vanligare, inte minst på grund av sociala mediers framfart. Forskning visar att en av de vanligaste platserna där våldet sker är i föräldrarnas hem, då våldet spridit sig till våra mobiltelefoner. Därför har vårdnadshavare och andra vuxna ett stort ansvar - men också större möjligheter - att kunna förebygga och upptäcka det digitala våldet.
Digitalt och fysiskt våld är oftast sammanlänkade, men det digitala våldet kan ibland vara svårare för anhöriga att upptäcka. Några exempel på hur det digitala våldet kan se ut är att en partner övervakar den andra på Snapchat-kartan, loggar in på den andras sociala medier, bestämmer vem man får följa, övervakar chattkonversationer, sprider privata bilder eller filmer utan samtycke, eller skickar hotfulla meddelanden.
Hur kan du som vårdnadshavare eller anhörig känna igen tecken på digitalt våld?
● Minskade intressen för fritidsaktiviteter
● Isolering från vänner
● Stressad av sms
● Oförklarliga förändringar i skolresultat
● Försämrad närvaro i skolan
● Ditt barn är orolig att göra partner arg eller upprörd
● Utåtagerande beteenden
Vad kan du som vårdnadshavare, kompis, lärare eller syskon göra ifall du misstänker att digitalt våld pågår?
● Beskriv din oro för personen i fråga
● Fråga hur personen har det i sin relation, det är ofta lättare att berätta om någon frågar rakt ut
● Ställ frågor men lyssna i första hand. Försök att inte döma, skuldbelägga, ifrågasätta eller pressa.
● Förminska inte våldet
● Försök att visa tålamod, det är inte lätt att lämna en destruktiv relation och att öppna upp sig kan ta tid
● Tipsa om Tjejjouren Luleås chatt ifall ditt barn eller anhörig vill prata med någon anonymt som har tystnadslöfte. Chatten är öppen tisdag- och torsdagskvällar, kl. 19:00 – 21:00. På unizonjourer.se hittar du fler jourer som erbjuder stöd.
Vi vill belysa vikten av kunskap om våld i ungas relationer och hur det kan se ut, så att det kan förebyggas och upptäckas i tid. För alla unga tjejer där ute - det är dags att vi tar ansvar!
Våldet har spridit sig till våra mobiltelefoner
Idag är det internationella kvinnodagen, en dag som uppmärksammar flickor och kvinnors rättigheter över hela världen. Men det visste du säkert redan? Visste du också att var femte ung tjej i Sverige någon gång har varit utsatt för våld i sin relation, enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet?
Digitalt och fysiskt våld är oftast sammanlänkade, men det digitala våldet kan ibland vara svårare för anhöriga att upptäcka, skriver Felicia Fredriksdotter, Tjejjouren i Luleå.
Foto: Mickan Mörk/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.