I ett land där ett av de populäraste tv programmen uppmuntrar artister att ”ta av sig masken”, vanliga människor lyder med att ”sminka sig och ta på sig masken” för att ”överleva”, utan att bli påpekade.
”Där älven möter havet” kan vara våldshandlingar enligt rådande lagstiftning eller en hel del som kan inte definieras som brott, men som ett mönster av utsatthet. På den lokala tidningen samt flashback.org har det publicerats många gånger senaste åren alla möjliga vålds uttryck.
Dock så finns det många fler händelser än det: sexuella övergrepp, verbala sexistiska kränkningar, isolering från familj och omgivning, ekonomiskt utnyttjande, nedsättande kommentarer, försummelser, emotionell utpressning eller kontroll och begränsning, spridning av sexuella bilder. Förövaren kan vara en nuvarande eller före detta partner, annan anhörig, familj, chef eller kollega.
En hel del verksamheter i Kalix (även där behandling av våldsutövare ingår i arbetsuppgiften) har fått en hel del anmälningar av anställda. Det är viktigt att nämna att anställda på myndigheter som berör barn och unga är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Det räcker att man misstänker det för att anmälningsskyldigheten och rekommendationen ska gälla. I staten är det noll tolerans gällande våld, kränkningar eller missbruk. Man ska inte vara rädd som anställd för att polisanmäla incidenter som du eller någon annan far illa.
De maktstrukturer och normer som råder i samhället (överhuvudtaget) brukar leda till rädsla och tystnad med allvarliga konsekvenser. Våldsutsatta vill inte få sina berättelser ifrågasatta när de öppnar för att berätta om våldet. De kan exponeras på ett sådant sätt att det enda valet blir att ”försvinna” från samhällets sammanhang med eller utan fri vilja.
Att bekräfta allvaret i den våldsutsattas berättelse och informera om rättigheter, lagar och vilken hjälp det finns att få, är viktigt för att de ska känna sig trygga. Rädsla för att bli dåligt bemött eller inte bli trodd kan vara ett hinder.
Våldsutsatthet kan förstärka annan psykisk ohälsa, men psykisk ohälsa kan också vara en reaktion på våldet. Missbruk och beroende av droger och alkohol kan vara ett tecken på att våld förekommer, samt obehandlade personlighetsstörningar som narcissism och psykopati kan trigga våldsutövare till händelser. Psykiatrisk samsjuklighet är vanligt bland personer med beroende.
Depression och ångest är vanliga reaktioner på våld och den som har utsatts kan utveckla posttraumatiskt stressyndrom. Våldsutsatta har även en högre risk för självmord.
De känslomässiga, sociala och ekonomiska banden i en relation är ofta starka även om det förekommer våld. Banden kan stärkas av kärlek och de förhoppningar som en gång fanns (kanske fortfarande finns) i relationen. Den våldsutsatta tar över partnerns syn på våld, motiv och krav och därmed uppfattas våldet som något normalt. Från att bryta upp till att bli fri och att komma till insikt om ansvaret för våldet ligger hos våldsutövaren, inte hos den som utsatts för våld, det är lättare sagt än gjort. Förövaren kan inte helas om hen bestämmer sig inte själv om det och ta inte professionell hjälp
Då är samverkan mellan olika aktörer och professioner mer viktigt än någonsin. Arbetsförmedlingen, migrationsverket mm har börjat ställa frågor till medborgarna utifrån regeringsuppdrag, samt flera kommuner i landet (även Kalix kommun) har specifika handläggare för att hantera ärende om våld i nära relationer.
Till dig som du upprepar att ”bara missbruket upphör så upphör även våldet”, till dig som misshandlades av din berusade partner i Kråkfällan, till dig som dödades i Sangis, till dig som hade solglasögon på dig mitt på natten i Näsbyn, till dig som hade ett utbrott och har brutit ditt medberoende, till dig som du vågar exponera din misshandlare som kan kallas partner, chef, förälder, till dig som vågar ta en lapp med kvinnojourens kontaktuppgifter: Kom i håg ”det måste vara ett hav, för att ta emot en förorenad bäck utan att bli oren” - F.Nietzsche. Du har Bottenviken!