Svar till Gruvgubben Ingemar från Malmberget:
Gruvgubben hänvisar till en artikel i DN att Sveriges energibehov kommer att öka från 140 till 500 TWh år 2050, en ökning från 18 GW till 64 GW. Denna ökning motsvarar cirka 76 000 vindkraftverk med medeleffekten 3 MW. Detta avses ske med ”förnybar el” från vindkraft som ska generera vätgas som sparas i ”energilager”.
Är detta så hållbart som det låter? Ingen kraftkälla fungerar ensam. Utan reglerkraft är det omöjligt med elproduktion som inte kan styras efter behov. Så länge andelen förnybart varit blygsam har vattenkraften använts som reglerkraft. Med den planerade ökningen av vindkraft är Sveriges totala vattenkraftproduktion för låg. Batterier kan lagra elenergi för korta effekttoppar. På systemnivå kan batterier inte lagra energi för längre tider.
Därför skall vätgas produceras och lagras. Det enda som är säkert är att det kräver gigantiska investeringar. Det är energislukande och förenat med extremt hög risk. Det är helt oprövad teknik i den skala som krävs.
När man byter ut något vill man att det nya ska var bättre, effektivare och uppfylla rimliga krav. Vindkraft och vätgaslagring möter inget av dessa krav. Vi har haft ett elsystem i världsklass. Ändå är vi på väg att byta det mot något som inte fyller ens grundläggande krav för en säker elförsörjning. Vindkraft kan inte styras efter behovet av effekt vilket gör att annan teknik måste säkerställa spänning och frekvens i nätet.
Att producera el med de minst effektiva sätten och täcka upp för den slumpmässiga variationen med att lagra överskottsel i vätgaslager visar att man blivit blind för tekniska realiteter och är likgiltig för kostnaderna.
Att tro på att världens fyra största gruvföretag kommer att göra motsvarande investeringar som LKAB är naivt.
Som klimatrealist har jag studerat atmosfärens fysiska naturlagar och lärt mig att koldioxid inte är en farlig gas. Hypotesen att koldioxid driver temperaturen i atmosfären har ännu inte kunnat bevisas vetenskapligt. Ny forskning och analys av data från miljontals väderballonger visar att atmosfären är i fullständig termodynamisk energibalans och att koldioxidens inverkan på temperaturen är noll. Se ”Balloons in the air: understanding weather and science” på youtube.
Koldioxid kommer inte att öka temperaturen i atmosfären, varför alla dessa planerade ”gröna klimatinvesteringar” inte kommer att förändra klimatet. Det är bättre att använda svenska skattebetalares pengar för att återuppbygga sjukvård, äldrevård, minska brottslighet och förbättra miljön i Sverige och i övriga världen.
Vadå "gröna klimatinvesteringar"?
"Att tro på att världens fyra största gruvföretag kommer att göra motsvarande investeringar som LKAB är naivt" menar Staffan Granström. Bild från delar av gruvan i Kiruna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.