För tre år sedan var vi några som försökte intressera kommunen för projektet Vision Malmberget. Vår strävan var att kommunen skulle samla gamla Malmberget på ett område och om möjligt använda nedplockade kulturhus som visningslokaler.
Kommunalråden och flera tjänstemän kontaktades och alla lovade återkomma. Ingenting hände, men ett tips kom om att lämna in ett medborgarinitiativ. Detta gjordes och registrerades 16 juni 2022. Många kommunikationsförsök med kommunens politiker och ansvariga tjänstemän har gjorts men utan framgång.
För ett år sedan lovade den utsedda handläggaren att jag skulle få delta på mötet som skulle behandla medborgarinitiativet. Även ansvarigt kommunalråd lovade mitt deltagande innan besluts tas. Ryktesvis pågår planer i kommunen som omöjliggör vårt förslag om man inte tar upp medborgarinitiativet nu.
Vi är många som känner oro. Malmberget avvecklas, men gruvan fortsätter att leverera och tillföra miljarder kronor årligen till staten, regionen och kommunen. Det åligger i första hand Gällivare kommun och LKAB att skapa förutsättningar för att Malmbergets kulturvärden bevaras och hålls tillgängliga för visning.
Malmberget var och är unikt. Gruvor i hela världen har påverkat samhällen både vid uppstart och nedläggningar, men ingen gruva har under full drift kontinuerligt påverkat samhället i den omfattning som skett i Malmberget. Första husrivningen skedde år 1900 och flera bostadsområden med, som Dennewitz under 1950- och 1960 talet och centrala Malmberget något senare då ett nytt centrum byggdes i västra Malmberget.
Många hus har flyttats de senaste 15 åren, vilket upplevs mycket positivt. Projektet ”Dokumentera Malmberget” har samlat mycket material. Det skriftliga materialet är omfattande och den fotografiska dokumentationen är imponerande. Den stora Malmbergsmodellen av Tord Pettersson hör med mycket annat till projektet ”Dokumentera Malmberget”.
LKAB:s gruvmuseum är unikt och beskriver den gruvtekniska utvecklingen men är nu nedpackat. Gällivare, Sveriges största gruvsamhälle med fantastiska framtidsplaner, har inget som visar historien. I Bergslagen, där nästan alla gruvor är nedlagda, finns tiotalet gruvmuseer med Falu Koppargruva, världsarv sedan 2001. Nedplockade kulturhus från Malmberget, som Tuoddarvillan, 74:an med flera, väntar på att bli synliga.
Det viktiga är att Malmbergets kulturvärden bevaras och hålls tillgängliga för visning för kommunmedborgare och övriga intresserade. Vi väntar fortfarande på att kommunen ska återkoppla till oss.
Besviken före detta Malmbergsbo,