"Tråkigt nog blåser allt över och blir som vanligt igen"

Ett lands rankning brukar bygga på hur vi tar hand om våra gamla människor, här ligger Sverige långt ned på skalan, skriver Kurt Åke Andersson, undersköterska, i en insändare.

Självklart finns det undantag där vården fungerar exemplariskt med en underbar personal, men de börjar tyvärr höra till ovanligheterna, skriver Kurt Åke Andersson, undersköterska.

Självklart finns det undantag där vården fungerar exemplariskt med en underbar personal, men de börjar tyvärr höra till ovanligheterna, skriver Kurt Åke Andersson, undersköterska.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2025-01-09 05:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett sätt att skapa opinion och påverkan till förändring är att just som visselblåsaren Ola Lundberg Kiruna, gått ut och informerat befolkningen vad som händer bakom kommunens sluta väggar inom äldreomsorgen. Grattis till utmärkelsen Ola Lundberg. Nu hoppas du på reaktioner från både kommunalråd och socialchef i Kiruna kommun. 

De kommer givetvis att tillsammans med media bjuda in dig och hålla ett litet utspel ”vi kommer inför 2025 att försöka göra allt för att öka statusen för arbetet inom vår äldreomsorg och försöka få fler ungdomar att intressera sig för vården av våra gamla”. Så småningom och utan vidare åtgärder, tråkigt nog så blåser allt över och blir ”som vanligt igen”. 

Personalen påtalar dagligen brister till sina chefer som säger att de lyssnar, men bara på det ena örat för de vill ju inte själva komma i dålig dager för sina överordnade exempelvis kommunstyrelsen med ”kostsamma” förslag som anstränger budget. Allt detta får oanade konsekvenser för nyrekrytering av ny omsorgspersonal och medför dessutom att äldre i personalstyrkan med lång erfarenhet hoppar av. De som ska vara ”nyckeln till låset” vad gäller erfarenhetsbaserad utlärning till ny personal. 

Pengar finns skriver Lundberg, javisst men de läggs på mer efterfrågestyrda och mer prioriterade projekt, från oss själva! Exempelvis badhus, motionshus med mera. Sedan sparar kommunen in på kosthållningen till våra gamla i form av mindre fet mjölk, mindre portioner, inga efterrätter, mindre stödinsatser där det inte krävs så mycket personal, personal som kostar! 

Kommunen säger att de inte har något val eftersom det inte finns personal, då anställer man människor, ofta helt utan krav på utbildning och som dessutom ibland förekommer i belastningsregistret, personer som missbrukar sin ställning gentemot den svagaste människan i vårt samhälle, personer som våldtar, olämpliga människor som brukar våld i olika vårdsituationer och som redan på förhand inte borde fått sätta sin fot på ett äldreboende. 

Självklart finns det undantag där vården fungerar exemplariskt med en underbar personal, men de börjar tyvärr höra till ovanligheterna! Vad gör regeringen, vart är vi på väg?