Personalen inom kommunens verksamheter i vården har tidigare själva ansvarat över sin schemaläggning och därigenom kunnat uppnå ett 6-veckors rullande schema med bra balans mellan arbete och fritid. Detta har gynnat både brukare och personal då delaktiga och nöjda medarbetare ger bättre kvalitet på både vård och omsorg.
Det nya schemaläggningssystemet ARP (avancerad resursplanering) försämrar personalens arbetstider kraftigt och tiden för återhämtning mellan arbetspassen minskar. Från att tidigare kunnat ha 16-17 lediga dagar på en 6-veckors period beroende på varierad skiftgång, tvingas nu medarbetare jobba fler och kortare pass med endast 14 lediga dagar under samma period.
Under 1 år tvingas vi vara på arbetet ytterligare 3-4 veckor, veckor vi behöver till återhämtning och tid med nära och kära. Då många av de anställda arbetar förmiddag, eftermiddag, sovande jour, nattskift samt helger med 10-12 timmarspass är vila och återhämtning viktigt för att vi ska kunna sköta vårt arbete på ett tillfredsställande sätt. Vi kan inte söka semester nätter och helger då vi arbetar mer än 8 tim då semesteransökningar endast gäller för 8-tim pass. Vi ska i så fall "lämna helgen" tom, då tvingas kollegor att fylla upp luckorna och vi blir skyldig 30 timmar som ska placeras någon annanstans under schemaperioden.
Vi har tidigare alltid haft 10-timmars nattskift men är nu, enligt ett nytaget beslut av våra styrande politiker, ålagda att arbeta 9-timmar under vardagar då de tror att det är mer hälsosamt för de anställda med kortare nattpass. Detta gäller inte under helger då vi plötsligt klarar att arbeta 10 timmar. Kortare nattskift leder till förlängda kvällspass med mindre sömn för personalen.
Vi måste också arbeta resurspass där vi måste jobba en del av vår arbetstid på annan arbetsplats än den ordinarie. Ibland på enheter med helt olika arbetssätt, exempelvis psykiatri-LSS och vice versa. Detta leder till onödig stress och oro.
Systemet kritiseras av både fackliga representanter och vårdpersonal runt om i landet. Det leder till att erfaren, utbildad personal mår dåligt, bränner ut sig, har svårt att sova och riskerar att bli sjukskrivna. Många tar även ut sin pension i förtid el byter arbete. Varför göra vården ännu sämre?
Konsultföretaget Time Care tjänar miljoner på schemasystemet, medan vi som arbetar ute i verksamheten får betala med vår hälsa.