Tycker ni som sympatiserar med regeringen och SD att jobbskatteavdragen är viktigare än ett tryggt, jämlikt och utvecklande samhälle?
Det här hänger ihop. Ett samhälle som ska stå emot kriminalitet, korruption, miljöförstöring, utslagning och ojämlikhet kräver resurser i form av pengar och kompetens. Man kan inte äta upp kakan och ha den kvar. Det här är så enkelt, men alltför många verkar vara tondöva. Varför?
Jag misstänker att det rör sig om kortsiktig girighet och brist på empati. Eller är det en bred inkompetens? Varför ser samhället ut som det gör i dag? Jo, genom en rad neddragningar av skattebasen som ska finansiera samhällsfunktioner som ska säkra en långsiktig trygghet och välfärd har man nu raserat grunden till det för lång tid framöver.
Nu är det dags att tänka om. Hur står det till med grundvärderingarna, empatin, kraven på ett hållbart välfärdssamhälle, omtanken om ungdomarna och kommande generationer och din egna roll i en process för en nödvändig kursändring?
Tycker ni inte att det är färdigpratat om problemen och i stället gå till handling. Det gör ni genom att rösta fram politiska krafter som tillför de resurser som behövs i samhället under en längre period, inte bara för att få ett lägre bränslepris under en begränsad tid. Det kan innebära en återgång till en skattepolitik där de rikaste bidrar lite extra framöver. Fördelen är dock att även denna grupp vill ha en upprustning av samhället och blir vinnare även om många förnekar det. Låt er inte luras av de populistiska löften som har kastats fram de senaste åren.
Slutligen så tycker jag att vi ska löpa linan fullt ut och avveckla de privata alternativen inom offentlig sektor. De har bara medfört ett elände med försämringar, fusk, korruption och extra kostnader för nya kontrollresurser. Tänk själv, tänk långsiktigt och tänk på helheten i samhället och politiken!
Tondöva politiker – och väljare
Ett samhälle som ska stå emot kriminalitet behöver resurser. Då behövs en annan skattepolitik, anser skribenten.
Foto: Nils Petter Nilsson / TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.