Senaste åren har varit omtumlande för norra Norrlands framtida ekonomi. Först Northvolts jätteinvestering i Skellefteå. Sedan nyheten om Hybrits (LKAB, SSAB och Vattenfall) ännu större satsning på fossilfritt stål – tiotals miljarder årligen upp till 20 år. Och därefter H2 Green Steels planerade stålverk i Boden – i storleksordningen 25 miljarder. Kan detta vara sant? Alla gläds. Om allt lyckas är landsändans ekonomiska framtid räddad i överskådlig tid. Vi får verkligen hoppas att detgår bra.
Men några frågor inställer sig. Hur kommer relationen mellan Hybrit och H2 Green Steel (H2 GS) att utvecklas? Man skall sälja samma produkt. Behovet av elenergi och järnmalm (snart järnsvamp ) sammanfaller. Vilka förväntningar har H2 GS på LKAB? Man är konkurrenter för att inte säga rivaler. Ena bolaget är privatägt, det andra statligt med i praktiken monopol på järnmalm i Europa. Förhandlingsläget är inte alldeles enkelt. Kortfattat belyser det problem som inte är ovanliga när avtal sluts mellan offentliga sektorn och privata företag. Ett område där teorier är dåligt utvecklade.
Säg exempelvis att avtal skall slutas om malmleveranser: LKAB vet att man har trumf på hand. H2 GS och hela marknaden vet att utan bindande malmavtal är det svårt, för att inte säga omöjligt, att sluta egna avtal med leverantörer och kunder. Utan malmavtal är man ingenting. Hittills satsade pengarna kastade i sjön. Eller mer troligt satsade på mark utanför Boden. I så fall ingen riskabel placering. Markens värde består.
För LKAB kan läget beskrivas tillyxat på följande sätt: Skall man, på grund av sin maktställning, kräva världsmarknadspris + 10 procent. Skall man, på grund av regionala aspekter, acceptera världsmarknadspris – 10 procent. Skall avtalet gälla 1 år, 5 år, 10 år?
I dessa och liknande frågor måste företagen fatta beslut. Ytterst är det bolagsstyrelsen som drar upp riktlinjerna bakom besluten. LKAB har digital årsstämma den 22 april. Endast riksdagsledamöter får ställa frågor. På marknaden råder som bekant tystnadsregler. Men det vore intressant att få en inblick – bakgrundsresonemanget – bakom denna storaffär. Pigga och raska riksdagsledamöter tag chansen!
Sammanfattningsvis: Det är bra om investeringarna lyckas. Det är intressant och bra att privat kapital satsar på fossilfritt stål. Men om H2 GS oroar sig inför framtida förhandlingar med LKAB finns ju möjligheten att komma in i stålbranschen genom att köpa in sig i SSAB. Bolaget är ju börsnoterat. I år har börskursen stigit med mer än 40 procent. Skyhögt över genomsnittskurserna. Något är på gång. Man kan ju tänka sig en stor nyemission för att få in nya pengar till fossilfritt stål.
Slutligen: Det är bra för miljön.