De senaste 20 åren har fler än 300 kvinnor mördats i Sverige av en partner eller annan närstående. 1 av 3 tjejer kommer någon gång under sitt liv att utsättas för våld eller övergrepp. Luleå är inte undantaget dessa fakta, dessa siffror.
Den allvarliga situationen har förvärrats av pandemin. Kvinnor lever isolerade, försatta i karantän med den som utövar våldet. I många fall finns även barn med i bilden. Izabelle har i mer än fem års tid arbetat privat och ideellt med att hjälpa och stötta våldsutsatta och bekräftar detta. Situationen i Luleå är allt annat än optimal. Luleå har ett kommunalt bostadsbolag, Lulebo, som tillsammans med socialtjänsten ska hjälpa våldsutsatta med skyddade bostäder. Gruppen Gömda kvinnor i Luleå har gett oss uppgifter om att Lulebos system innebär att en kvinna som lever med skyddad identitet inte kan stå i bostadskö. Lulebo kan inte garantera att hennes uppgifter inte avslöjas. Det gör att kvinnor med skyddad identitet får svårt att skaffa sig en egen lägenhet. Vad värre är att de få lägenheter som Lulebo bistår med inte fungerar som just skyddade, hemliga adresser. Adresser till dessa lägenheter ligger öppet för alla att läsa på diverse olika forum online.
Sveket är monumentalt och livsfarligt.
Angående Luleå kommun skriver en representant för gruppen Gömda kvinnor: "Kommunen hänvisar till freda-mottagningen, men de har väldigt dålig kunskap kring hur kvinnor som oss lever och har det. Dessutom väljer många kvinnor att inte söka sig till mottagningar kopplade till socialtjänsten på grund av bristfälliga rutiner kring sekretess."
Vi har fått en bild att kvinnor som bor på skyddat boende via kvinnojouren i Luleå mår dåligt på grund av upplevd otrygghet, undermåliga boendeförhållanden, känsla av isolation och en känsla av bristande kompetens hos de som arbetar på det skyddade boendet. Dessutom uteblir i många fall traumabehandling och dylika insatser. Vid ett möte med Centrum mot våld Luleå blev det omgående tydligt och uppenbart att socialtjänstlagen inte efterföljs.
Ansvaret för våldsutsatta finns lagstiftat i socialtjänstlagen. Vem ska stå till svars om det värsta inträffar, att en gömd kvinna hittas och blir mördad av partnern hon flytt och gömt sig ifrån? Vi kan inte acceptera att okunskap och dåliga system sätter redan utsatta kvinnors liv på spel.
Att tjejer och kvinnor utsätts för våld är ett misslyckande för hela mänskligheten, globalt. Så även för Luleå. Detta är något vi, som samhälle, aldrig någonsin får acceptera. Och vi måste kräva förändring, förbättring och att detta sker nu.