Från år 2000 till 2021 såldes drygt 190 000 lägenheter från den kommunala allmännyttan till privat hyresvärdar och bolag.
År 2022 fortsätter planerna på försäljningar. För 2022 finns det beslut om försäljning av 1727 lägenheter och planer på försäljning av 525 lägenheter. Detta enligt tidningen Hem och Hyra.
Min tanke var att privatiseringarna av kommunala lägenheter var en produkt av Reinfeldt-regeringarna 2006-2014 men jag bedrog mig. Denna privatiseringsvåg när det gäller boende hade ju redan börjat i slutet av 90-talet och fortsatt med full kraft sedan millennieskiftet.
En bostadspolitik som släpper hyrorna hur högt som helst är ingen bra bostadspolitik och detta sker nästan per automatik när privata värdar och bolag får lägga vantarna på ett lägenhetsbestånd. Vad som händer är att lägenheter som härstammar från miljonprogrammet blir föremål för utförsäljningarna. Högre hyror blir följden även om det efter Vänsterpartiets manövrering i riksdagen inte politiskt gick att genomföra det som kallas marknadshyror. Fastighetsbolagen har andra sätt att kunna höja hyrorna på. Det handlar främst om renoveringar som i en del fall är nödvändiga men som ändå far iväg kostnadsmässigt därför att flera intressenter vill tjäna pengar på renoveringarna. Stora pengar. Detta är en av orsakerna till nuvarande hyresnivåer och tyvärr troligen en bit in i framtiden, nästan absurt oskäliga hyresnivåer.
Höga hyror skapar nästan automatiskt trångboddhet och en sorts bostads-segregation som inte är sund för ett samhälle. Det blir exempelvis inte bra för skolbarn att trängas fyra syskon i en tvåa därför att föräldrarna inte har råd med större. Det är bäddat för samhällsproblem.