Socialchefen: "Behovet styr bemanningen"

Bemanningen styrs av vilka behov som finns inom hemtjänsten, framför allt behövs personal morgon och eftermiddag/kväll, menar socialchef Gabriella Sjöström.

Bemanningen styrs av vilka behov som finns inom hemtjänsten, framför allt behövs personal morgon och eftermiddag/kväll, menar socialchef Gabriella Sjöström.

Foto: Nils Stahle

Insändare2020-10-09 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare ”Låt oss lägga vårt eget schema” (NSD, Insändare 6 oktober 2020):

Jag håller med om att schemaläggning inom vård och omsorg, i synnerhet inom hemtjänsten, är en stor utmaning. Detta beror på att arbetsmängden går upp och ner både över tid och under veckan. Personal inom hemtjänsten behövs i synnerhet morgon, middag och kväll då brukarna har behov av vår hjälp och stöd.  Utgångspunkten är självklart detta, att verksamhetens behov styrs av brukarnas behov. Hemtjänsten gör ett viktigt arbete och det är glädjande och värmer att se att ni brinner för ert yrke. Jag har själv fått möjligheten att följa med Råneås hemtjänstgrupper under en hel dag, och jag kan bara hålla med, alla gör ett fantastiskt jobb. 

För tio år sedan arbetade vi enligt den modell ni här beskriver. Vi beslutade oss för att inte fortsätta med lokala schemaadministratörer eftersom vi hade behov av personalens så viktiga kompetens i det brukarnära arbetet. Skulle vi idag arbeta med lokala schemaadministratörer inom vård, stöd och omsorg skulle det innebära att cirka 47 årsarbetare skulle ägna sin arbetstid åt annat än vård, stöd och omsorg.  Vi värnar om den kompetens och erfarenhet vår personal besitter, den är ytterst viktig för en god vård och omsorg. 

Utifrån det ställda brevet till mig har jag fått återkoppling om att ni nu kommer att pröva andra sätt att lösa schemat. Dels genom att skapa spelregler för samsyn i gruppen, utifrån er så kallade Time care policy, och genom att säkerställa att det finns vikarierader samt att ni tillsammans löser (diffar) schemat innan det färdigställs. 

Jag tar gärna del av era erfarenheter när ni har prövat det nya sättet att lösa schemat. Ni kan bidra till att vi utvecklar verksamheten. Jag är alltid nyfiken på förslag som kan göra vårt gemensamma uppdrag bättre.