Skydda kyrkans skogar

Naturskogen har sin charm i sin brokighet av risigt och frodigt grönskande.

Naturskogen har sin charm i sin brokighet av risigt och frodigt grönskande.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren

Insändare2020-06-23 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Egendomsutskottet i Luleå stift har beslutat om avverkning på Tannberget i Lycksele. Detta har blivit omdebatterat och ifrågasatt från flera olika håll eftersom skogen rymmer stora rekreationsvärden och är unik i sitt slag. Många har undrat hur Svenska Kyrkan som ska värna om klimatet och naturen kan stå för detta.

För ungefär en vecka sedan framkom att Lycksele kommun ska utreda om det går att inrätta ett naturreservat på sin och det som nu är kyrkans mark. Det är något som vi självklart ser positivt på. Men de formella besluten ligger fortfarande fast, om än skrinlagda. Vi ser gärna att kyrkan tar i beaktande de höga värden som den här skogen har.

Ett ingrepp enligt det här beslutet innebär irreversibla skador i naturen, vilket betyder att vi aldrig får tillbaka den skogstyp som nu finns på platsen om det genomförs.Vi behöver skogen som andrum och en plats att träffa varandra på. För vissa har skogen blivit den nya kyrkan. Men skogen behövs också för sina djur, för sina livgivande insekter och för att den är en del av oss.

Nyligen gjordes en inventering av Naturskyddsföreningen där det konstaterades att skogens ålder och struktur gjorde den speciellt skyddsvärd. Utöver detta faktum upptäcktes 11 rödlistade arter, som trots den låga siffran är ett stort antal i sammanhanget. Vi vill bidra till de arternas fortlevnad. 

Att avverka gamla skogar med höga naturvärden tycker vi inte är rätt. Det går dessutom emot kyrkans egna certifieringssystem som ställer långtgående krav på naturvårdsåtgärder och socialt ansvar i skogsbruket. Låt oss verka för ett värdigt omhändertagande av skapelsens liv och låt de gamla träden bli ännu äldre!