Borde inte Sverige vara bland dom ledande I arbetsmiljöarbete och ha en god och säker arbetsmiljö för alla. Men så är inte fallet långt ifrån.
I en stor undersökning som Arbetsmiljöverket gjordes på 5 000 olika arbetsplatser i så kallade riskfyllda branscher detta för att säkerhetsställa att arbetsmiljön var bra.
En skrämmande siffra var att 8 av 10 arbetsplatser höll ej måttet. Ett sextiotal arbetsplatser fick omedelbart stänga. Byggnadsarbetarna hade de arbetsplatser med sämst arbetsmiljö.
38 människor har hittills i år mist sitt liv på sin arbetsplats, och många fler har blivit skadade för livet. Det är 38 stycken för mycket.
Men tyvärr så är det inte bara den fysiska arbetsmiljön som är under all kritik, även den psykosociala arbetsmiljön påverkar oss negativt om den är dålig mer än vi tror, den psykosociala arbetsmiljön var förr ibland några tabu på arbetsplatserna.
Bristen på återhämtning kränkande särbehandling och hälsofarliga arbetstider är några faktorer som ingår i den psykosociala arbetsmiljön.
En stor glädjande nyhet är att Sverige har fått förbättrade möjligheter för de som arbetar inom kommuner och regioner där har Kommunal förhandlat till ett nytt avtal med 11 timmars dygnsvila som norm på en 24-timmars period. Förändringarna kommer att träda i kraft 1 oktober 2023. Även Kommunals medlemmar ska ha samma återhämtningsmöjligheter som andra på svensk arbetsmarknad.
Bakgrunden till att reglerna ändrades nu är att EU:s kommission har uppmärksammat Sverige och att arbetstagarna kommunal har rätt till dygnsvila.