Skogen togs bort från elevernas skolgård

Var är barnens trygghet, rättigheter i Gällivare kommun?

Skogsområdet i närheten av Hedskolan har avverkats. Insändarskribenten är kritisk och menar att elevernas utemiljö försämrats.

Skogsområdet i närheten av Hedskolan har avverkats. Insändarskribenten är kritisk och menar att elevernas utemiljö försämrats.

Foto: Maria Ödalen

Insändare2020-04-27 09:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förberedande klass (6 års) och de lägsta klasserna på Hedskolan var närmast den skog som uppmanade till fri lek, gratis träning av motoriken (kojor, kurragömma, kull), mindre utflykter, skolarbeten i och omkring skogen. Även på fritiden lekte barn där.

För cirka två år sedan fick barnen plötsligt inte vara där på skoltid. Kommunen skulle endast kapa någon gren samtidigt som rykten kom att beslut tagits att ta bort skogen för bostadsbyggande. Sedan har det varit tyst och direktiv från kommunen till skolan var att ingen får vara där.

Själv gav jag mig in politiken sent i mitt liv och nu är skogen borta!

När jag pratat med en av rektorerna på Hedskolan för F - åk 3 så var hon med personal lika chockade över att skogen bara var borta en dag och Hedskolan hade ifrågasatt kommunen när information gick ut i år om att byggstart ska ske!

Kommunen skyllde på att tomten redan är var såld! Och som vanligt även på närheten till avlopp, vägar.

På Folkets park i skogarna finns yta även vid rallarrosen. Gällivare är full av ytor där ingen berörs.

Det verkar tyvärr som att dem äldre i moderaterna varit en del av dem som drivit fram beslutet men det finns yngre moderater som hållit med mig att beslutet var ett av det sämsta i kommunen för både barn och personal på Hedskolan.

Dessutom är det ännu fler barn i dag som leker på skolgården eftersom det blivit en stor skola från år 1 - 6 med tre parallelliga klasser.

Även mina äldsta barn säger pappa nu är skogen borta och aktiviteter finns inte på skolan, men all lek ska inte behöva vara organiserad.

Till och med Tallbackaskolan har en skog? Människor i dag tappar nog snart förtroendet för Gällivare kommun med politiker när man försämrar miljön för barn. Vem vill se lägenheter så nära en skola när ytan behövs för verksamheten? Snabba och dåliga beslut sker ofta i en kommun som Gällivare!

Vi Liberaler vill sätta stopp för konstiga beslut! Skogen är nu borta och ingen hann demonstrera men bygg då istället en park med backe som kan användas på vintern och så att man kan dra skidspår i området för att barnen inte ska drabbas!

I detta projekt har man då inte tänkt på barnen eller den närliggande verksamheten.