Skärmanvändningen i förskolan måste regleras

Är det rimligt att personalen fritt får avgöra hur digitala skärmar används och från vilken ålder? Trots att det på vissa förskolor leder till att barnen blir sittande framför projektorer och plattor på ett sätt som forskare anser vara skadligt. Det tycker inte jag, därför anser jag att skärmanvändningen i förskolan måste regleras tydligare i läroplanen, skriver insändarskribenten.

Barn under fem år behöver i första hand utveckla grundläggande förmågor såsom känsloreglering, impulskontroll, språkutveckling och koncentrationsförmåga, inte att använda skärmar, skriver insändarskribenten.

Barn under fem år behöver i första hand utveckla grundläggande förmågor såsom känsloreglering, impulskontroll, språkutveckling och koncentrationsförmåga, inte att använda skärmar, skriver insändarskribenten.

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2024-04-25 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns inga fördelar med en tidig introduktion av digitala skärmar, trots att delar av det innehåll som riktar sig till barn kan framstå som lärorikt. Detta eftersom att barn har svårt att tolka digitalt innehåll. Enligt de rekommendationer som Svenska Barnläkarföreningen tagit fram så framgår det att barn lär sig betydligt mindre från en skärm jämfört med härmning av en riktig person. Med tanke på att det inte finns någon nytta för de minsta att använda digitala medier så måste förskolans riktlinjer som minst gå i linje med Svenska Barnläkarföreningens rekommendationer, som lyder: barn under två år ska inte ha någon skärmtid alls. Barn mellan två och fem år ska ha högst en timmes skärmtid per dag, och när de används så ska innehållet vara av hög kvalitet. 

Många barn spenderar mycket tid framför skärmar hemma, då är det än viktigare att förskolan erbjuder en fristad. Där barnen får lägga allt fokus på samspel, lärande, rörelse och lek. Om digitala verktyg används på förskolan borde det vara lärverktyg med ett tydligt syfte, som endast används av de större barnen som utvecklat de förmågor som krävs för att kunna använda läromedlen på ett adekvat sätt. Användandet borde även dokumenteras och utvärderas. Vilket skulle förhindra att personal kan nyttja medier av låg kvalitet som barnpassning, vilket är fallet idag på många förskolor. 

Läroplanen är ospecifik angående vilka digitala verktyg som ska användas eller inte användas, från vilken ålder, samt i vilken utsträckning. I praktiken leder det till att viss personal regelbundet använder animerat innehåll på youtube som barnpassning till barn under två år. Vilket dessutom är den typ av innehåll som Svenska Barnläkarföreningen avråder från. 

Föräldrar har ingen möjlighet att påverka. Under inskolningen talade jag om att jag inte ville att mitt barn skulle introduceras för skärmar före två års ålder samt att vi inte använder skärmar hemma än. Pedagogen som höll i inskolningen höll med om att de små inte ska använda skärmar. Trots detta har mitt barn upprepade gånger suttit framför en platta eller projektor vid hämtning, samt att jag vid hämtning fått återberättat av personal hur de har tittat på diverse saker på plattan under dagen. Jag har då påmint om min önskan, utan resultat. Personal försvarar användandet av skärmar med resonemanget att de följer läroplanen. 

Behöver inte barn lära sig använda digitala verktyg i tidig ålder för att hänga med i det digitaliserade samhället? Nej, med tanke på hur digitaliserad skolan är så får de alldeles nog med träning. Designen är även så intuitiv att barn i alla åldrar snabbt lär sig att hantera digitala skärmar. Barn under fem år behöver i första hand utveckla grundläggande förmågor såsom känsloreglering, impulskontroll, språkutveckling och koncentrationsförmåga. Dessutom visar forskning att en tidig användning av digitala skärmar kan ha en negativ påverkan på alla dessa. 

Skärmar hör inte hemma i förskolan på det sätt som de används idag, och skärmanvändningen måste regleras tydligare i läroplanen. Vad kan vara viktigare, barnen är ju ändå vår framtid.