"Sjukvården, var god dröj"

Att få personlig kontakt med vården vi alla betalar för, det borde det finnas resurser till skriver Tommy E Eriksson.

Insändarskribenten tar upp frågan om svårigheter att komma i kontakt med sjukvården.

Insändarskribenten tar upp frågan om svårigheter att komma i kontakt med sjukvården.

Foto: Mostphotos

Insändare2021-11-15 08:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inget mindre än en skandal att medborgare i ett välfärdssamhälles nordligaste region inte kan få en enkel kontakt med den vård vi betalar förhållandevis höga "försäkringspremier" (landstingsskatter) för att komma i åtnjutande av. Att de inte är mer kundorienterade än att de låter människor med vårdbehov mötas av ett autosvar på telefonen som uppmanar dem att vänta på en eventuell återuppringning. 

Alla medborgare har inte möjlighet att avsätta 24 timmar till att vänta på att eventuellt, få kontakt med de som ansvarar för denna viktiga välfärdsverksamhet.

Detta blir alltmer accentuerat i tider av pandemiska kriser. När oro och ängslan, drabbar människor känns det nästa cyniskt och oförskämt att bli bemött på detta opersonliga sätt. Varje norrbottnisk skattebetalare bidrar med över 30000 kronor årligen till landstinget. 

Då borde det finnas resurser att ha någon kunnig personal som kan ta emot dessa samtal. Det fungerar för SOS alarm då borde det inte vara omöjligt för vården att erbjuda samma möjlighet.

En äldre medborgare med funktionshinder har oftast ingen möjlighet att surfa in med elektroniska inloggningar och olika ID-uppgifter. Men de kan ofta prata begripligt och kan sina personnummer. Låt inte den digitala hemsökelsen, utestänga så stor del av befolkningen. Detta upplevs som den moderna ättestupans införande.

Som en märklig paradox, i den bristande kundorienteringen, kan nämnas att en hörselskadad, icke kan kommunicera med hörselvården med hjälp av e-post. Där krävs de att man ringer för kontakt och råd.