Sju förslag för en bättre äldrevård

Signaturen "Krister, undersköterska" ger här sju förslag som skulle förbättra äldreomsorgen.

Bristen på kompetensförsörjning är alltså både kvalitativ och kvantitativ, skriver signaturen "Krister, undesköterska".

Bristen på kompetensförsörjning är alltså både kvalitativ och kvantitativ, skriver signaturen "Krister, undesköterska".

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2024-10-17 15:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Få eller ingen har väl kunnat missa den massiva brist på kompetensförsörjning som finns i äldreomsorgen. Undersköterskor ersätts med nya kollegor som saknar relevant utbildning och språkligt finns ofta utmaningar. Bristen på kompetensförsörjning är alltså både kvalitativ och kvantitativ. Det som går att säga är att det inte kommer att lösa sig automatiskt. Snarast talar demografin, den minskade migrationen och den höjda tröskeln för arbetskraftsinvandring på motsatsen. 

  1. Jag har mer eller mindre jobbat i äldreomsorgen sedan jag var 19 år gammal. Utmaningarna har accelererat de senaste åren och allt fler av mina kollegor fundera på att sluta. Något borde ha gjorts för länge sedan och nu kommer inte små satsningar här och där att fungera längre. Det krävs stora satsningar för att kunna trygga en vettig arbetsmiljö för de anställda och en god omvårdnad för de människor som byggt upp det här landet. Jag har inget facit, men visst finns det saker att göra på både lång och kort sikt bland annat här i Luleå.
     
  2. Politiken måste våga definiera ett mätbart mål när det kommer till minsta antal anställda per enhet/avdelning med utbildning motsvarande undersköterska. Till det målet behöver ekonomi till utbildningsinsatser knytas.
     
  3. Premiera kraftigt de som har valt/väljer att läsa till eller har läst till undersköterska (eller motsvarande). Att ha basala kunskaper i ett yrke där man vårdar multisjuka människor är ett måste. En rimlig summa borde vara åtminstone 2000 kronor mer varje månad. Utbildning ska löna sig och premieras.
     
  4. Gör en omfattande kunskaps-och språkinventering. Utbildningsinsatser måste möta individens behov och kan inte enbart vara generella.
     
  5. Använd generativ AI för att snabbt bygga upp och tillgängliggöra mobilt språk-och kunskapsstöd. Ny teknik finns, omfamna den.
     
  6. Utvärdera hur det politiska beslutet om tillitsbaserad styrning har implementerats i praktiken. Jag tror jag talar för alla mina kollegor när jag säger att möjligheten till delaktighet och inflytande är lägre nu än när beslutet togs. 
     
  7. Var tydliga med att kräva att statsbidragen måste höjas för att vi ska kunna behålla eller allra helst stärka äldreomsorgen. I stället för att hälla pengar över kriminalvården och försvaret måste pengar omprioriteras till välfärden.