Nu, i en tid då Boden växer, och har flera stora nysatsningar på ingång, så pratas det väldigt mycket om hur vi som kommun ska möta, välkomna och ta hand om våra nya, blivande grannar och arbetskollegor, omhänderta både barn och elever, och se till att Boden blir ett förstahandsval att bo och verka i.
Det känns väldigt positivt, och glädjande, det skapas massor av nya arbetstillfällen, och skapar positiva ringar på vattnet för hela vår kommun!
Men… Hur ska Bodens kommun, som arbetsgivare se till att behålla sin personal och därmed kompetens, och stabilitet, när alla dessa nya, spännande arbetstillfällen kommer att locka?
Personalpolitiken som Bodens Kommun har, är minst sagt undermålig. Låt mig ge ett exempel:
Det har vi. Våra lärare arbetar engagerat, de möter elever med olika behov, möter dem med respekt och värdighet. Läraren har även mentorsuppdrag, vilket innebär att du är väldigt nära eleven, och följer upp både skolprestationer och mående, du behöver därför skapa goda, respektfulla relationer med dina mentors-elever.
En yrkeslärare med flera års erfarenhet, som gör ett fantastiskt arbete, som får positiv feedback varje år, både från kollegor, rektor, vårdnadshavare OCH elever, ligger på en lön på ca 30 000/månad. Vid de årliga medarbetar- och lönesamtalen, får läraren höra att allt är bra, men att rektor, tyvärr, inte kan göra något åt den låga lönen. Det enda som kan höja hens lön, är enligt rektor, att hen utbildar sig och får en lärarlegitimation. Detta gör att läraren får upp sin lön med ca 2 000kr/månad
Då anställs en resurs, som saknar erfarenhet som yrkeslärare, som inte bedriver undervisning, eller är betygsättande, inte mentor eller ansvarig för elevuppföljning eller annat som yrkesläraren är, och får en ingångslön som ligger 4000kr högre, än den lärare som hen ska vara resurs åt. Var är rimligheten i det?
När yrkesläraren, efter att ha gett upp, till sist säger upp sig, för att arbetsgivaren säger sig inte kan mötas i någon form av jämkning angående den skeva, orimliga löneskillnaden, måste det således anställas en ny yrkeslärare.
Den nya, går in på en betydligt högre lön.
Om vi inte har råd att korrigera uppenbara, och oskäliga ”snedsitsar”, och därav tappar kompetenta, kunniga och engagerade lärare till andra arbetsgivare, hur har vi då råd att anställa oerfaren personal, som de facto går in på betydligt högre lön?
Det går inte ihop…
Tänk om, tänk rätt, gör rätt.
Se till att behålla duktiga lärare i ett växande Boden
Det behövs en bättre personalpolitik för att behålla engagerade och duktiga lärare i Boden. (Bilden är en arkivbild utan direkt samband med insändaren).
Foto: Berit Roald/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.