Nyligen blev en Sverigedemokrat vald till gruppordförande inom IF Metalls verkstadsklubb på SSAB i Luleå. Varför blev det då sådan reaktion i media, det var ju bara en av alla gruppordförande inom klubben. I diskussionen efter valet förekom en rad lögnaktiga påståenden som tex att delar av fackavgiften går till det socialdemokratiska partiet. En känd statsvetare bidrar till förvirringen genom att sammanblanda den fackliga verkstadsklubben med den politiska, Metalls Socialdemokratiska klubb. Den senare måste man söka medlemskap i, detta ingår inte i fackavgiften.
Varför då denna debatt, det har varit flera VPK are som gruppordförande t.o.m. Centerpartister utan att det åstadkommit någon uppmärksamhet.
Detta därför att Sverigedemokraterna är ett högerkonservativt parti, högerpartierna har alltid motarbetat facklig verksamhet och gjort allt för att förminska och stoppa fackets möjlighet att skapa bra villkor för medlemmarna.
Några exempel ur Dagens arbete:
SD drev gemensamt tillsammans med Moderaterna och KD igenom slopandet av avdragsrätten för fackavgiften.
Skyddsombuden utses av medlemmarna i dag, det ville SD stoppa och i stället skulle Arbetsmiljöverket utse dem. Alltså ett statligt verk skulle utse tjänstemän för uppgiften i stället för medlemmarna.
SD ville ta bort lagen om förändringar på jobbet MBL, och ersätta den med en ”skyldighet” att informera om förändringar. Då blir MBL tandlös eftersom SD överväger att inte ge facket rätt att begära skadestånd, eller rätt att begära centrala förhandlingar om arbetsgivaren bryter mot skyldigheten.
SD vill också göra det billigare att säga upp på grund av personliga skäl.
Per Björklund, SD:s arbetsmarknadspolitiska talesman, har i en intervju med Dagens arbete stått upp för företagarnas villkor när det gäller Byggnads konflikt med Laval i samband med skolbygget i Vaxholm. Han anser att lagarna borde förändras för att skydda företag som Laval från svenska fack.
SD vill också förbjuda fackföreningar att vidta stridsåtgärder mot företag där facket inte har medlemmar. Partiet tror inte på risken att oseriösa arbetsgivare då kan tvinga anställda att avstå från fackligt medlemskap vid anställning.
I SD:s handlingsprogram står det att facket har för stort inflytande i Sverige. Flera förslag och uttalanden från partiet skulle försvaga facket och arbetstagarnas inflytande kraftigt.
Till sist om nu SD:s nyvalda gruppordförande säger sig vilja jobba för arbetarnas rätt och inflytande, så ter det sig helt obegripligt för utomstående när han företräder ett högerparti som i praktiken regelbundet arbetar för motsatsen.