Det stundar valtider och det senaste utspelet kommer från Bodenpolitikerna (NSD 25/7-22) där samtliga partier samstämmigt verkar vara överens om en sak – förbättringar för de äldre. Fler demensplatser ,mer utbildning, mer attraktiv arbetsgivare, individuellt vårdfokus, mer aktiviteter, men är det hela sanningen? Claes Nordmark (ks-ordförande för S) säger: ”Vi har börjat planera nya boendeformer för fler generationer äldre” och ”För att behålla kompetent personal krävs att kommunen utgör en ambitiös och attraktiv arbetsgivare”.
Absolut ingenting om HUR kommunen ska uppnå detta! I paritet med vad all personal känner till vad som krävs för att rädda Svensk äldreomsorg så blir detta utspel just det, ett spel för galleriet inför stundande val.
Vad personalen kräver och sedan långt tid avkrävt är: Avsevärt högre grundlön, bort med delade turen, bort med varannan helgtjänstgöring, högre personaltäthet med mänskliga schemamodeller som inte utnyttjar och bränner ut personalen och tvingar dom till ständiga personliga uppoffringar i form av extrajobb, byta arbetspass och ständig övertid, utbildad personal med goda kunskaper i svenska språket för att de gamla ska kunna förstå och kommunicera och förhindra allvarliga medicinska risker vid exempelvis delegation och utdelning av potenta läkemedel.
Samtliga partier vill bygga nya boenden, speciellt demensboenden och särskilda boenden. Frågan blir bara vem som ska arbeta där om inte grundstenen finns, nämligen personalen? Svensk välfärd behöver 508 000 personer fram till 2026, mestadels undersköterskor.
Samtliga politiker vill inte berätta vad regeringen redan har beslutat kring vården av de mest sjuka äldre, det vill säga det nya begreppet ”God och nära vård". Det handlar i stort om en övergripande strukturförändring, en gemensam inriktning för samverkan kring de mest sjuka äldre. Denna genomgripande förändring förväntas ge bättre -ekonomi, vårdkvalité, arbetsmiljö och livskvalitet för patienter samt närstående, mindre dyr sjukhusvård, lägre ökningstakt i kommunal hemsjukvård, reducerad hemtjänst och inga kostnader för växelvård/ korttidsboende. Saken är bara den att denna ”nära vård” mestadels ska utföras I det egna hemmet, det vill säga av hemtjänstpersonal.
Orsaken till detta beslut bygger på den allt betydande kostnadsutvecklingen tillsammans med kompetensförsörjningsklyftan. Men den avgörande delen i beslutet handlar som alltid om pengar, eller ”på grund av allt ökade kostnader och tilltagande resursbehov”.
Våra väljare avkräver ärlighet och tydlighet, var då snäll och ge konkret fakta av de beslut som regeringen redan antagit.