Så punkmarkeras vi av världens IT-jättar

Digitala system som måste uppdateras blir ett slags köptvång, skriver Olov Wikström.

Digitala system som måste uppdateras blir ett slags köptvång, skriver Olov Wikström.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-03-17 19:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många är de frågor jag vill ställa inför det omfattande digitala samhället. Första frågan gäller vem det är som styr och bestämmer över digitaliseringen och IT-tekniken. För min del är svaret ganska klart. 

Det är globala eller multinationella företag som har sina affärer och tentakler i hela världen. Google, Facebook, Twitter och Instagram med flera är företag som har verksamhet över hela världen och de samarbetar med olika kommersiella företag som punktmarkerar våra preferenser så att vi ska få reklam som frestar oss att köpa olika produkter.

Det finns fler orsaker till min kritik av IT-företagen. Vi måste hela tiden uppdatera. Det gäller alltifrån datorer (hårdvara), smartphones, så kallade "paddor" och smarta hörlurar. Detta medför en sorts köptvång.

Ett annat köptvång är när fungerade program som e-post plötsligt upphör i ett system och måste användas i ett annat system som naturligtvis måste anskaffas. Därmed måste man troligen köpa en ny dator eller mobiltelefon.

Ytteligare kritik vill jag ge till den energiåtgång som de stora IT-företagen kräver. Det sägs att Facebooks planerade anläggning i Sverige drar lika mycket ström som en stor del av Finlands energiförbrukning under vissa tider.

Övervakningssamhället som måste uppmärksammas. Ska vi ha ansiktsigenkänning i Sverige? Ska varenda hemsida vi besöker registreras? 5 G är vad jag förstår till för bland annat övervakning, dessutom avger det strålning, Frågan är: Vill vi ha det såhär?