Så kan avfolkningen i glesbygden vändas

Våra riksdagsvalda bör agera mot centralisering och stimulera inflyttning norr, skriver Leif Toolanen i denna insändare.

Avfolkning i glesbygd är något som de folkvalda kan agera emot, enligt insändarskribenten Leif Toolanen.

Avfolkning i glesbygd är något som de folkvalda kan agera emot, enligt insändarskribenten Leif Toolanen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-10-06 08:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skärpning våra riksdagsvalda!

Dags för Er att ta stenhård fajt mot centralisterna i alla partier så att Norrbotten och vi glesbygdsbor får till en verklig vitalisering så att avfolkning kan vändas till en nystart med fler invånare, förbättrad service och förbättrad socialt liv. Om inget rejält positivt göres specifikt för länet kommer missnöjespartier gynnas kraftigt på grund av ökande politikerförakt. 

Hoppas att Ni valda slutar med allmänna floskler vilka har visat sig som val-röstfiske och medfört en fortsatt över 50-årig tillbakagång för glesbygdskommuner. Vårt land behöver en nystart där problemen med avfolkningen och servicen borde vara minst lika högt på agendan som alla storstadsskjutningar som dominerar allt nyhetsflöde.

Sveriges miljöbelastning skulle dessutom minskas av att storstädernas tillväxt upphör/minskar, eftersom 25 procent av våra utsläpp av koldioxid är från bygg- och infrastruktursektorn. Hit kan vi med ytterst små miljöbelastningar välkomna minst 30 procent större folkmängd ty vi har en utbyggd infrastruktur och bostäder klara för fler människor.

Konkreta förslag:

1. Omedelbart beslut om full finansiering av Norrbotniabanan till Luleå. Dessutom en snabb tidplan för genomförande.

2. Inför flytt- och startbidrag för jobbflyttare norrut. Jämför med motsvarande på 60-70 talet för söderflyttare.

3. Avskrivning av studielån med 10 procent per år för bosättning i värst drabbade avfolkningskommuner. Kan ge möjlighet till tandvård, bra ledare i kommunerna och så vidare. Denna morot kan vara avgörande vid val av bostadsort för en skuldtyngd 25-åring.

4. Besluta om att ALLA kommuner skall ha ett statligt servicekontor. Detta är viktigt för att bistå speciellt äldre som inte klarar av datavärlden. Jämför att Stockholmare har 1400 anställda bara på försäkringsverket samt många tiotusentals inom AF och andra verk. Då kan man börja tala om service! Får vi i Övertorneå en tusendel blir vi jätteglada.

5. Undersök förutsättningar att införa ROT stöd för arbete inom jord-, skog- och trädgårdsnäringarna. Mycket viktigt att gröna näringarna får en uppsving.

6. Genomför miljösatsningar även i glesbygden såsom Övertorneå som behöver bro till Finlandsvägen pga.kraftiga slambildningar som uppkommit av felbyggnation av statliga Vägverket på 60-talet. Genomför även GC-väg till Kuivakangas som varit önskad cirka 20 år.

Agera, ni folkvalda. Det är Ert jobb och ansvar!