I skrivande stund är inte alla kollektivavtal inom den offentliga sektorn klara, men många har dock undertecknats av parterna. Från Sveriges lärare är vi såklart inte nöjda över allt i innehållet, men vissa positiva saker har dock kommit fram som vi har stora förhoppningar om.
Det har kommit fram tydligare skrivningar om hur villkoren för lärares arbete ska vara. Lärare på alla nivåer i skolan, från förskola till universitet, gör ett av samhällets viktigaste jobb med att bereda kunskaper och färdigheter. För denna undervisning ska rätt förutsättningar ges. Det behövs planering och utvärdering, förberedelse och efterarbete. Där har vi höga förväntningar på arbetsgivaren att leverera en rimlig balans mellan uppdragen och dess förutsättningar.
Begreppet tjänsteplanering innebär för oss att alla medarbetare ska vara väl insatta i vilka uppgifter som ska göras. Medarbetare ska också veta vilka förutsättningar som finns för dessa uppgifter. I detta arbete ska vi kunna påverka detta på ett tidigt stadium, och de nya tydligare skrivningarna i kollektivavtalet höjer våra förväntningar på även detta.
Strategisk kompetensförsörjning är, kraftigt förenklat, ett begrepp som handlar om att rekrytera ny personal och behålla befintlig personal. Där har tidigare kollektivavtal gett facken möjlighet att berätta för arbetsgivarna vad de anställda tycker är en bra arbetsplats. Ibland har man lyckats uppnå saker som arbetskläder åt personal eller en ryggsäck att bära hem rättningsmappar i. Våra förväntningar är höga även på detta område, vi vill se arbetsgivare som lyssnar på förslag från de anställda och facken och faktiskt gör verkstad av den torra avtalstexten.
Vill vi ha många lärare som med rätt förutsättningar gör ett gott arbete för kunskaper och färdigheter, då behöver politiker och kommuner lyssna på oss som vet!