Rikshem dödsstöten för kulturbyn Kronan

Kulturbyn. Med Rikshem som fastighetsägare passar inte småföretagen in i bilden enligt insändarskribenten.

Kulturbyn. Med Rikshem som fastighetsägare passar inte småföretagen in i bilden enligt insändarskribenten.

Foto:

Insändare2016-04-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tror inte att Rikshem köpte kulturbyn Kronan på grund av kulturintresse eller för att upplåta billiga äldre lokaler åt betalningssvaga kulturarbetare. Jag är rätt övertygad om att Rikshem ville åt marken och det geografiska läget, och att man ser det som en potentiell framtida gräddhylla för nya, dyra bostäder nära centrum med fina vyer och utsikt över stan.

När affären blev känd ställde vi frågor till vår kommunledningen (S) om vad som ska hända med kulturbyn vid försäljningen. Kulturbyn är ju ingen kommersiellt lönsam verksamhet och Rikshem är ju en kapitalplacerare vars ägare utgörs av pensionsfonder som vill ha högsta möjliga avkastning på sin investering.

Svaret vi fick var att verksamheten vid kulturbyn kommer att fortsätta som vanligt för det beskedet hade man fått från sina kompisar i Rikshems ledning.

Nu låter det annorlunda. Underhållet har dragits ned, en del hyresgäster söker sig redan bort. Rikshems fastighetschef talar om att en del av husen kan komma att rivas medan andra kan renoveras. Därmed är av allt att döma kulturbyns dagar räknade. I båda fallen kommer de nya hyrorna att hamna på sådana nivåer att de nuvarande hyresgästerna med all sannolikhet tvingas flytta från Kronan.

När kommunen sålde kulturbyn Kronan till Rikshem så var det också i praktiken ett farväl till kulturbyn. Jag har svårt att tro att man inte var medveten om detta redan när affären genomfördes.