Det här problemet finns inte bara här, utan i hela östra Tornedalen. Vi har pratat med samebyn (som nonchalerar oss), haft möte med alla berörda i Jarhois två gånger där länsstyrelsen också deltagit. Länsstyrelsen har också varit på besök hemma hos oss.
Renarna får inte vistas på gårdar och tomter, det är alla väl medvetna om. De sover på altaner och i carportar, förstör grönsaksland och odlingar med mera, skiter och pissar överallt.
En 86-årig man i Jarhois har stängslat in sin gård och odlingar för över 20 000 kronor.
Ska det verkligen vara så?
Länsstyrelsen har sagt att de renar som vistas på gårdar och tomter, bosätter sig där hela somrarna, måste avlivas. Samebyn måste sköta sina renar långt inne i skogen och inte inne i byar och samhällen.
Pajala kommun och politiker har också ett ansvar och måste agera i den här frågan. Kommunen driver projektet ”Hej hemby”, men hur ska byarna kunna bli attraktiva? Vem vill flytta hit om dessa problem finns under hela sommarhalvåret?
Svar direkt
Vi från Sattajärvi samebys sida, bland annat för att nyansera debatten lite, vill framföra följande:
Sattajärvi sameby har koncession för 1 400 renar i vinterhjord. 99,9 procent av dessa renar, plus årskalvar, befinner sig i "skogen" den delen av året när de inte är i vinterhägn.
Hos oss, liksom i alla andra samebyar, finns tillfällen då renar söker sig till vissa bebyggda områden/byar.
Under högsommar söker sig enstaka renar, oftast tjurar, till bebyggelse och miljö där tillvaron upplevs som behagligare, inte minst vad gäller insektsplåga och värme. De kan till och med vara så fräcka att de kliver upp på altaner. Det är självklart inte okej och berörd sameby bör kontaktas så dessa blir "avhysta".
Ifall insatserna inte fungerar försöker vi infånga dessa för borttransport. Som en yttersta konsekvens kommer dessa renars beteende beaktas vid höstens/vinterns slaktuttag.
Det andra tillfället är under hösten och brunsten (september/oktober) då avelstjurarna samlar ihop sina "harem" som ibland sker på öppna ytor, ängar, inne i byar. Ibland sker det till och med på allmänna vägar, vilket de flesta nog upplevt.
Om de börjar uppehålla sig på olämpliga platser vill vi även då att kontakt tas med oss. Svårigheten är ofta att kunna styra dessa "grupper" av renar men vi gör det vi kan för att lösa problemet.
Det finns numera även tillgång till medel som fungerar avstötande för hjortdjur vilket kan kostnadsfritt erhållas av samebyn, eller att vi i samråd med fastighetsägaren "behandlar" området och omgivningen där önskemålet är att renar ej vistas.
Sedan har vi det tredje tillfället och under senhösten då maten i skogen tryter men bete fortfarande finns på tidigare slagna ängar. Då samlas renarna i vissa områden och, tyvärr, ibland i anslutning till bebyggelse. Då ligger det i vårt intresse att få dessa in i närliggande rengärden för att kunna insamlas och transporteras till vinterhägn.
Även då kan den som upplever betydande störning kontakta respektive sameby.
Vill med detta ha framfört att det helt klart ligger i respektive samebys intresse att skapa minsta möjliga upplevda störning från renar. Pajala kommun, liksom grannkommunerna, ligger i ett område där renskötsel förekommer året runt. Markanvändning "renskötsel" är ett utpekat riksintresse i hela kommunen. Lever och bor man inom dessa områden bör man räkna med att se renar och, till och med, få en och annan ren på eller i närheten av den plats där man bor. Det absoluta flertalet upplever inget otrevligt med "renbesök" utan tvärtom som något trevligt, emedan andra upplever obehag och till och med rädsla.
Observera att vi på intet sätt försöker frångå det ansvar som respektive sameby har för att lindra och begränsa faktiska och upplevda störningar från renar. Någon "noll-vision" i detta avseende går dock ej att utlova. Från samebyns sida vill vi poängtera att vi upplever en god dialog och samsyn med vår tillsynsmyndighet länsstyrelsen och även i de dialogmöten vi haft avseende de områden där störningar upplevts.
Med en önskan om en fortsatt fin sommar!
Sattajärvi sameby
Johny Lantto, ordförande