Råden borde röstas fram av kommunmedborgarna

Den som ska inneha rådsposten i kommunen borde väljas av kommunens väljare i kommunvalet menar Bo Wennström. "Och nu när Lenita tyvärr valde att avgå skulle det vara lämpligt att nytt kommunråd väljs med särskild valsedel samtidigt som folkomröstningen om skolan" skriver Bo Wennstam.

Den som ska inneha rådsposten i kommunen borde väljas av kommunens väljare i kommunvalet menar Bo Wennström. "Och nu när Lenita tyvärr valde att avgå skulle det vara lämpligt att nytt kommunråd väljs med särskild valsedel samtidigt som folkomröstningen om skolan" skriver Bo Wennstam.

Foto: Arkivbild

Insändare2020-10-27 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren av signatur "Stenne - Konsten att välja kommun-RÅD" (NSD 21/10-20)

För mig är insändaren ett uttryck för odemokratiskt politiskt system och tankeklimat.

1. Kommunstyrelse, kommunfullmäktiga och varför då inte kommun-råd? Jag menar att kommunal är ett fackförbund och där är Baudin råd och ordförande.

2. Socialdemokratiska medlemmar har inte direkt rösträtt av kommunråd och inte heller andra arvoderade funktioner, typ nämndsordföranden och styrelseordföranden i de kommunägda bolagen till exempel.

När det gäller kommun-råd är det en angelägenhet för hela kommunen och borde därför väljas, oavsett partitillhörighet, direkt av kommunens väljare i kommunvalet. Och nu när Lenita tyvärr valde att avgå skulle det vara lämpligt att nytt kommunråd väljs med särskild valsedel samtidigt som folkomröstningen om skolan. Det skulle öka valdeltagandet och ett kommunråd för hela kommunen skulle bli vald.

Luleå kommun är inte en intern sosse-angelägenhet, det är en fråga för oss alla i kommunen. Att lokala media som NSD, NK, SVT och SR bevakar val av kommunråd är bra och nödvändigt för ett optimalt val. 

Besparingar är inga plötsliga händelser, de är en konsekvens av den förda politiken och kunde vara mycket öppnare, så att vi väljare/medborgare i kommunen får löpande information och kännedom om att kommunen är på väg in i obestånd. Ett direktvalt kommunråd skulle ge oss bättre ledning av kommunen och kommunstyrelse/kommunfullmäktige skulle få bättre funktionalitet och inflytande. Kommunrådet skulle vara beroende av majoriteter precis som nu, men inte enbart av ett parti eller två, hela tiden. Vi skulle få nya spännande majoriteter som bryter upp gamla låsningar och ett medborgarvänligare klimat.

Kommunfullmäktige avvisade mitt medborgarförslag för cirka 10 år sedan där jag föreslog att kommunen skulle organisera ett eget digitalt röstsystem, för att sänka kostnaderna och minska administrationen för folkomröstningar i kommunen. Uppenbarligen ville politikerna motverka en förädling av demokratin i kommunen inom ramen för självstyret som kommunerna fortfarande har men som kartell-jök-regeringen nu vill vingklippa i frågan om veto rörande storindustriella vindkraftsetableringar.