Privatiseringarna skjuter samhällsansvaret i sank

Utebliven ansvarsfull politik tillsammans med privatiseringar utarmar vården, menar skribenten.

Utebliven ansvarsfull politik tillsammans med privatiseringar utarmar vården, menar skribenten.

Foto: Johanna Svensson/Bildbyrån

Insändare2023-03-11 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På internationella kvinnodagen den 8 mars var Vetenskapens hus i Luleå fullsatt och förväntningarna och förutsättningarna var laddade med kunniga deltagare för att diskutera ”Hur ser en jämställd samhällsutveckling ut?”

På länk från London medverkade ekonomijournalisten/författaren Katrine Marcal med många exempel på hur kön fått styra teknikutveckling i alla tider och hur ”avkönad”  jämställdhet kan bidra i den stora gröna omställningen. Forskare och ledare på vårt eget universitet lade flera fina  pusselbitar till den mosaik som lades.

Hur får man ett mer balanserat arbetsliv för alla? Om kvinnor sakta vinner terräng inom de manliga utbildningarna/yrkena och får bättre betalt och utvecklande jobb, borde man inte verka för att fler män söker sig till de kvinnodominerade? På det viset kunde man kanske få fart på löne- och arbetsutveckling inom det området?

Där sprack det. Finansieringsexperten mumlade att den frågan var olöst. En av de ledande kvinnorna på podiet svarade raskt: Fler kvinnor borde få starta vårdföretag!

En ryggmärgsreflex från den som kan betala för privat vård? Skit i det som inte fungerar och i dem som inte kan unna sig?

Utan politik, drivande regionala politiker och politiska beslut skulle Luleå tekniska universitet inte finnas!  Utan samlad politisk vilja skulle inte Internationella kvinnodagen firas runtom i världen.

Det är utebliven ansvarsfull politik som utarmar vården som tillsammans med övertro på privata satsningar blir ett medel att skjuta samhällsansvaret i sank. Politikens roll var tydligen inte något man tänkt skulle vädras. Det fanns ett utmärkt tillfälle denna dag.