Nu blir det persontrafik på Haparandabanan men lite malört finns i cocktailen. Projektet går lös på 50 miljoner. Kalix kommun öppnar börsen och skjuter till 14 miljoner, Tillväxtverket 12.8 och Trafikverket 5,2 miljoner, inalles 32 miljoner satsas på Kalix Resecentrum. Följaktligen blir det 18 mille över som plöjs ner i Haparanda.
Ett järnvägsbygge är en långsiktig investering, man bör se vad som finns runt hörnet. I riksmedia talas det om att Sverige håller på att vändas upp och ned. För första gången på 100 år ska flyttströmmen gå norrut. Arbetena kommer att finnas här och vi är drivande för det fossilfria Sverige. I Boden byggs en industri för fossilfri stålframställning med 1500 - 2000 anställda. Det kommer att bli fullt möjligt att bo i Morjärv eller Överkalix och tågpendla till Boden, Sunderbyn eller Luleå.
Som det nu är måste nämnda invånare köra bil till Kalix, parkera där, för att kliva på. En överkalixbo får köra dryga åtta mil, helt orimligt. Det måste bli möjligt för tågen att stanna på den anrika stationen i Morjärv, det finns gott om parkeringsplatser. Niemisel bör också få ett tågstopp så folk från Gunnarsbyn och Sörbyn kan ta tåget. Järnvägen bidrar därmed till att göra ovan nämnda orter mer attraktiva och fossilfria.
Järnvägen kan mycket väl leva upp till sin gamla slogan ”Hela folkets järnväg” och bli den pulsåder den en gång var. Efterklokheten är Guds gåva till mänskligheten. I Haparanda byggs en perrong på 110 meter och i Kalix 80 meter. Om de kortats med 20 meter hade vi haft påstigning i bägge byarna. Vi får hoppas att yxan inte är kastad i sjön – än.
När Haparandabanan byggdes för ett tiotal år sedan gjordes en stor plan för framtida timmerterminal några kilometer väster om Morjärv. Timmerterminalen bör dras fram ur långbänken.