Överkalix backar sig in i framtiden

"Låt personalen få arbetsro och lugn genom att inte förstöra våra somrar", skriver representanter från personalen inom vård och omsorg på Överkalix kommun i en insändare.

Ett förslag om att införa tre semesterperioder är framlagt inom Överkalix kommun, nu reagerar personal i en insändare.

Ett förslag om att införa tre semesterperioder är framlagt inom Överkalix kommun, nu reagerar personal i en insändare.

Foto: Maria Engström-Andersson

Insändare2024-12-09 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Överkalix har kommunen svårigheter att lösa sommarsemestern för sina anställda inom vård och omsorg. Man har länge haft två semesterperioder och personalen har varit nöjda med det upplägget, även om sommaren är en tuff period då man många gånger har haft en förhöjd arbetsbörda på grund av att man haft svårt sjuka som skrivits ut från regionen och som behöver extra vård och omsorg.

Man har tidigare år löst somrarna genom att ge en morot till anställda som vill/kan flytta sin semester utanför semesterperioden. De har då fått en summa av 7000 kr per vecka som de flyttar. Det har varje år varit personal som har valt att göra så då de tyckt att det är ett bra alternativ för dem. Ordinarie personal som med kort varsel jobbat extra har också fått ett tillägg utöver fyllnadstid/övertid. 

Tillsammans har personal och chefer pusslat ihop det så att verksamheten har kunnat fungera även under semestern. Inför sommaren 2025 vill socialchef och personalchef inte längre ge de extra bonusarna åt personal utan istället backa sin personalpolitik årtionden bakåt genom att införa tre semesterperioder helt mot samtliga berörda arbetsplatsers vilja. 

Det här förslaget gör många upprörda, besvikna, ledsna då det gör att anställda inte alltid kommer att kunna ha semester tillsammans med sin familj. Många har arbetat då det var tre perioder och vet att missnöjet var stort. Det finns en anledning till att man stridit för att få två perioder. Att man dessutom vissa veckor endast kommer att vara två ordinarie personal per helg gör arbetet extra sårbart och kommer att öka stress och oro både bland personal, boende och anhöriga. 

Den ordinarie personalen som jobbar dessa veckor kommer att få en större börda på sig då de kommer att väsentligt större ansvar för boendes mående och läkemedelshantering. En ökad stress som gör att risken för misstag och felbehandlingar ökar. Samtidigt har man ansvar för beställningar av varor, förbrukningsartiklar, blöjor med mera. 

Arbetsuppgifter som inte kan delegeras till vikarier. Sveriges alla kommuner har idag svårigheter att få utbildad, erfaren personal och att i det läget försämra villkoren för anställda lär inte göra kommunen till attraktiv arbetsgivare i framtiden heller. Arbetsgivaren borde förstå att uppskatta sin personal och arbeta för en trygg och bra arbetsmiljö även om det kan kosta lite extra, det vinner alla på. 

De extra kostnaderna för ortens anställda går samtidigt in i kommunens kista då skatten betalas in till vår egen kommun. Man kan inte spara på sin personal och samtidigt förvänta sig kvalité och arbetsglädje. 

Låt personalen få arbetsro och lugn genom att inte förstöra våra somrar, vi jobbar redan varannan helg, jul, nyår, midsommar, påsk, pingst, allhelgonadag, Kristi himmelsfärd, första maj och ev jordens undergång.