Överge den urmodiga centralismen!

Istället för att centralisera norra Sverige till en storregion ser Lars Pekka andra alternativ.

Istället för att centralisera norra Sverige till en storregion ser Lars Pekka andra alternativ.

Foto: Maria Unga

Insändare2021-09-07 09:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Besinna dig Olov Abrahamsson!

I en ledare 1 september förespråkar du att S-partiet ska gå i bräschen för en regionreform där hela Norrland blir en storregion i syfte att skapa resurser för bättre sjukvård.

I stället för centralisering och ökat avstånd mellan väljare och politiker borde du fundera över följande vision:

• Ge staten ansvaret för en jämlik sjukvård. Resurser mellan olika sjukhus i landet kan fördelas utan bökig och dyr administration. Ambulansflyg kan snabbt förflytta patienter över hela landet. Detaljstyrning av sjukvård är en olämplig politisk fråga.

• Förstatliga skolan för likvärdig utbildning över hela landet! Fattiga kommuner med löneskatt som enda skattebas tvingas nyttja obehöriga lärare och lägga orimliga scheman för nyexaminerade lärare som inte vet sina rättigheter. 

• Vidga kommunernas och regionernas skattebas! Befolkningsminskningen är ekonomiskt förödande för landsbygden när jobben minskar.

• Lyft över huvuddelen av länsstyrelsernas uppdrag och tjänstemän till regionerna! Ge regionerna fullt ansvar för utvecklingen under demokratisk kontroll. I dagens länsstyrelser skapade av envåldshärskarna Gustav Vasa/Axel Oxenstierna har enskilda tjänstemän med begränsade referensramar och inte så sällan personlig agenda en makt som borde vara främmande för en modern demokrati.

• Ge regionerna befogenhet att stifta lagar i frågor där förutsättningarna skiljer sig radikalt mellan storstad och landsbygd! Idag styrs nationell lagstiftning i hög grad av storstadsperspektiv och anpassas – ofta omedvetet – till storstädernas förutsättningar.

• Ge regionparlamentets ledamöter arvoden ­som gör det möjligt för dem att öka sin politiska kompetens. Kanske 80 procent av riksdagsarvodena? 

• Inrätta en senast med lika många direktvalda senatorer från varje region för att skapa balans med riksdagens storstadsmajoritet! Riksdagen tvingas anpassa lagförslagen till hela landets behov.

Regionförbundet Sverige – en orealistisk vision? Nej, men en lång politisk process väntar och någon gång måste man börja. 

Olof Abrahamsson, du borde inte vara bland de sista som överger den urmodiga centralismen och bli en visionär med sikte på ökad lokal demokrati som motverkar hotet från populism och nationalism. 

Lars Pekka, frilansjournalist

Svar direkt till Lars Pekka:

Den som vill göra långa politiska önskelistor får gärna ägna sig åt sådant. Själv väljer jag att konstatera att för den som rensa i den regionala vårdbyråkratin finns ett förslag som går att genomföra snabbt och geschwint.

Det är att radikalt minska antalet regioner från dagens 21 till sex eller nio – i linje med förslagen från ansvars- och indelningskommittéerna. Ett litet land som Sverige behöver inte 21 regionala förvaltnings- och beslutsapparater för att administrera sjukvården.

Egentligen räcker det med en som i Storbritannien vars NHS (National Health Service) sköter vården åt 66 miljoner invånare. Tyvärr finns dock bara ett begränsat politiskt stöd för en sådan förändring i Sverige.  Men riksdagen borde åtminstone kunna samla sig kring en rejäl regionreform. En mindre regional överbyggnad skulle frigöra resurser som med fördel istället kan användas i cancer- eller förlossningsvården.

Med vänliga hälsningar 

Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör, NSD