Vi kan inte ha ett kommunalt bostadsbolag som tappat kursen. Lulebos uppdrag är att ge kommunens invånare tak över huvudet oavsett inkomst, ursprung och ålder. Då kan det inte vara rimligt att Lulebo kräver en hyreshöjning på 7,07 procent. Speciellt där vi har en situation där unga idag har det svårare än tidigare generationer. Där man kämpar med en ansträngd ekonomi på grund av den rådande inflationen blir det ett slag i magen för de unga om den redan höga hyran blir ännu högre.
När Lulebos VD, Erik Öhrling menar att hyreshöjningen är ett nödvändigt ont på grund av underhållsbehov och räntehöjningar ser vi inte meningen med att det är oss unga hyresgäster som ska stå för spektaklet. Att vi unga ska lida för att Lulebo inte kunnat planera sin verksamhet på ett bättre och smartare sätt. Unga ska inte behöva vända på kronorna för att båda betala för inflationen i privatlivet och för fastighetsägarens felplaneringar.
Unga idag är den första generationen på länge som kommer ha det sämre än sina föräldrar och då är det inte läge att höja hyrorna för dem. Exempelvis så lever många studenter i Luleå med knappa pengar. Där kursböcker blir dyrare och dyrare och levnadskostnaderna skjuter i höjden. Där nudelpaketen blir fler och fler och livet vid sidan av studierna blir sämre. Då är det inte rätt för fastighetsägaren att göra den ekonomiska situationen ännu svårare än det redan är.
Vi ser även problematiken i att om hyreshöjningen går igenom så kommer den löneförhöjning som LO fått igenom på 4,4 procent att blir obetydliga. Speciellt för unga LO-arbetare inom exempelvis handeln eller restaurangbranschen som redan lever på lägre löner. Om inte arbetarna kan kompenseras fullt ut för inflationen kan inte fastighetsägarna räkna med att få det. Nu när förhandlingarna strandat mellan Lulebo och Hyresgästföreningen hoppas jag verkligen att de unga som bor i Lulebos hyresrätter ser en lägre procentsats när de öppnar hyresavin i framtiden.