Orimligt att tvingas söka jobb på annan ort

Vem ska till exempel bekosta en flytt om man får ett jobb långt bort från sin bostadsort? En person som lever på A-kassa har sällan några marginaler överhuvudtaget, skriver insändarskribenten.

Vem ska till exempel bekosta en flytt om man får ett jobb långt bort från sin bostadsort? En person som lever på A-kassa har sällan några marginaler överhuvudtaget, skriver insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2025-04-22 09:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att tvingas söka jobb på annan ort från dag ett är orimligt. Enligt Arbetsförmedlingens nya riktlinjer måste arbetssökande redan från första dagen söka jobb på andra orter. Det här är varken rimligt eller hållbart.

Att skylla på att Arbetsförmedlingen måste rapportera till A-kassan håller inte som ursäkt – Arbetsförmedlingen och A-kassan har olika regler och uppdrag. Det är fullt möjligt att tillämpa mer flexibla och människovänliga rutiner utan att bryta mot regelverket.

Detta är dessutom en direkt följd av att regeringen beslutat att förändra ersättningen från A-kassan. För låginkomsttagare innebär det ytterligare en försämring i ett redan utsatt läge. Man får mindre att leva på – men förväntas samtidigt ha råd att söka jobb långt bort, och flytta.

Dessutom väcker detta krav en rad praktiska frågor. Vem ska till exempel bekosta en flytt om man får ett jobb långt bort från sin bostadsort? En person som lever på A-kassa har sällan några marginaler överhuvudtaget. Det finns inga pengar för flyttkartonger, transporter eller dubbla hyror. Det är orimligt att förvänta sig att människor ska kunna flytta hur som helst utan ekonomiskt stöd eller tid att planera.

I stället för att lägga all press på individen borde Arbetsförmedlingen fokusera på att hitta hållbara lösningar, som tar hänsyn till den arbetssökandes livssituation. Det handlar inte bara om att hitta vilket jobb som helst – det måste också vara möjligt att ta det.

Rimlighet före regler

Svar direkt:

För att ha rätt till ersättning från a-kassan behöver du stå till arbetsmarknadens förfogande. Det betyder att du ska göra allt du kan för att få ett arbete. Lyckas du inte få ett jobb på hemorten behöver du bredda ditt jobbsökande, antingen genom att söka andra typer av jobb eller söka jobb på andra håll än hemorten. Det kan handla om närliggande orter och det kan vara i en annan del av landet. Du kan alltid fortsätta söka jobb även där du bor.

Arbetsmarknaden ser olika ut i olika delar av landet. På vissa håll är arbetslösheten låg och konkurrensen om jobb inte lika tuff. I Norrbottens och Västerbottens län är arbetslösheten lägst i hela landet, högst är den i Skåne län. Det innebär att du som boende i Norrbotten generellt har mycket goda utsikter att hitta ett arbete i Norrbotten. 

Marita Lundgren, chef för Arbetsförmedlingen i Norrbottens län