"Området är för värdefullt för ännu en korvbar"

När styrande politiker beslutar om markanvisningsavtal för strandängarna riskerar Kalix att få ännu en “korvkiosk” till raden av en redan överetablerad näring, skriver insändarskribenten "Visionären".

Strandängarna. Gul byggnad är på den mark som den nya detaljplanen avser, till höger om den föreslås ny parkering.

Strandängarna. Gul byggnad är på den mark som den nya detaljplanen avser, till höger om den föreslås ny parkering.

Foto: Illustration, Kalix kommun

Insändare2024-04-15 16:43
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Området vid och längs Strandängarna bör hanteras med varsamhet och eftertanke. Här finns möjlighet att fortsätta den påbörjade utbyggnaden med fokus på rekreation med kvalitet inte minst för vår framtid barnen, vilket gynnar Kalixborna och dess besökare under hela året. 

Färdas du E4 längs norrlandskusten så erbjuds du uteslutande hamburgare, pizza eller kebab. Behovet för hungriga bilister är någon form av snabbmat och att en privat restaurangägare skulle ha någon annan ambition och därmed riskera största möjliga förtjänst är knappast troligt. 

Tro inte att en sådan etablering leder till att fler stannar upp, besöker Kalix och tar del av det som erbjuds. Nej efter avslutad måltid rusar bilisterna vidare och Kalixborna står ensamma kvar bland skrattmåsar som slåss om kvarglömda pommes frites medan ketchupkladdiga servetter yr omkring i kvällsbrisen. Den scenen behöver ingen i Kalix. Det finns tillräckligt med matställen inne i tätorten. Våra politiker måste ha större visioner och ambitioner än så här, så snälla gör ett omtag av beslutet om strandängarna. Området är alldeles för värdefullt för att förfulas av ännu en korvbar.