Obegripligt mitt i en pandemi

Varför olika sätt att få vårdkontakt? frågar Rigmor Åström, Moderaterna.

Insändare2020-07-03 10:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som tillhörde Erikslund brukade få en vårdkontakt samma dag som man ringer. Den målsättningen har, enligt uppgift, Sandens hälsocentral också. Försök att lista sig hos Sanden är fruktlösa då de har överfullt i patientregistret sedan lång tid tillbaka. 

Björknäs hälsocentral har valt att inte ha öppna telefoner.  Om man ringer svarar en telefonsvarare vanligtvis att dagens tider är slut, man uppmanas återkomma dagen därpå. Och samma visa dagen därpå. 

Då inga alternativ finns i kommunen är vi som tillhör Björknäs hänvisade till en otillgänglig vård som dessutom uppvisar stor oförmåga att ställa om trots en pågående pandemi.

Det här förorsakar naturligtvis vårdtagaren onödigt lidande, även utan pandemi, och skapar också oro då man känner maktlöshet över att inte få kontakt med vården. Äldre och riskpersoner som upprepat försökt få kontakt åker i stället in till hälsocentralen, med den smittorisk det innebär.

Många kanske har tålamodet att återkomma dag efter dag tills man en dag har tur och någon ringer upp för konsultation.  Men många, troligen yngre, har inte det tålamodet utan väljer i stället någon av de privata vårdgivarna som erbjuder konsultation via nätet. Detta får till följd att Björknäs hälsocentral aktivt bidrar till att dränera sin egen budget på ett destruktivt sätt.

Vän av ordning frågar sig när klinikledningen ska inse att den pågående pandemin gör att många – både 70+ och andra riskpersoner – önskar inleda med en telefonkontakt för att, om möjligt undvika personkontakter. 

Vi vet dessutom om att personal omfördelats från annat håll för att Björknäs ska ta emot kommunmedborgare med symtom.