Norrbotten har inte råd att låta de unga flytta

Vad krävs för att Norrbottens län ska vara attraktivt för unga kvinnor och män? Skribenten räknar upp några faktorer.

Vad krävs för att Norrbottens län ska vara attraktivt för unga kvinnor och män? Skribenten räknar upp några faktorer.

Foto: Henrik Holmberg/TT

Insändare2022-03-11 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På SVT:s hemsida publicerades den 8 mars 2022 en artikel om att Norrbottens befolkning blir äldre. En orsak som påverkar denna demografiska utveckling är positiva och/eller negativa födelsetal i kommunerna och länet i sin helhet, det vill säga hur många unga kvinnor i fertil ålder som finns i kommunerna och i länet. Jag konstaterar att ojämlikheten mellan mäns och kvinnors levnadsvillkor i Norrbottens län bidrar till att en negativ befolknings- och demografisk utveckling.

Frågan är viktig eftersom den stora demografiska förändring som vi har i länet till stor del kan förklaras av de ungas flyttmönster. Den allra största andelen unga som flyttar gör det mellan åren 18-29 år. Exempelvis i Kiruna minskade antalet unga män med 28 och antalet unga kvinnor minskade med 51 år 2021. Boden minskade med 17 unga män och 46 unga kvinnor under samma period. Piteå minskade med 52 unga män och 67 unga kvinnor under 2021. Siffror talar sitt tydliga språk. En återkommande slutsats är att unga män och kvinnor flyttar i allt högre grad från länet.

 

Vad krävs för att Norrbottens län ska vara attraktivt för unga kvinnor och män? Speglingen av länets mansdominerade arbetsmarknad sker kontinuerligt i media och samtidigt belyses problemen inom till exempel skolor, förlossningsvård, äldreomsorgen, kulturliv. Problemen med jämställdhet beskrivs som ett kvinnoproblem i stället för ojämlika livsvillkor för kvinnor och män i länet. Att bygga ett modernt Norrbotten kräver moderna värderingar, attityder och normer om kvinnors och mäns lika möjligheter och likvärdiga levnadsvillkor.

Den allra senaste utvecklingen i Norrbottens är den så kallade gröna industrialiseringen. En viktig förutsättning för denna är att både män och kvinnor kan forma ett gott liv i Norrbotten. Det handlar inte bara om arbete utan kanske i än högre grad om bland anna bra sjukvård och kanske än viktigare bra kvinno- och förlossningsvård, bra barnomsorg, bra skolor för barnen, bra och tryggt boende, ett rikt och varierat kulturliv, ett rikt friluftsliv och sist men inte minst bra äldreomsorg för åldrande föräldrar. 

Låt mig konstatera – Norrbottens län behöver både unga kvinnor och män. Norrbottens län har inte råd att låta unga kvinnor och män flytta från länet. Beslutsfattare och andra aktörer med ansvar för regional utveckling i Norrbottens län – det är nog dags att på allvar ta reda på varför unga kvinnor och män väljer ett flytta från länet trots hyllningskörerna om den pågående gröna industrialiseringen.