Norrbotniabanan måste debatteras

Norrbotniabanans anslutning till Luleå C måste få debatteras allsidigt – innan beslut, enligt insändarskribenten.

Norrbotniabanans anslutning till Luleå C, det östliga eller västliga alternativet måste debatteras innan beslut, skriver Gösta Johnsson i sin insändare.

Norrbotniabanans anslutning till Luleå C, det östliga eller västliga alternativet måste debatteras innan beslut, skriver Gösta Johnsson i sin insändare.

Foto: Petra Älvstrand / frilans

Insändare2022-01-05 06:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De flesta är överens om att Norrbotniabanan är en viktig infrastrukturinvestering – än viktigare med de nya stora industrisatsningarna som pågår och är på gång.

Anslutningen till Luleå C, östlig eller västlig, råder det dock olika synpunkter och uppfattningar om. 

I den järnvägsutredning som Trafikverket upprättat 2011 (JU160/Dnr2010/23219) kan man på sidan 19 i tabellen Samlad bedömning konstatera att alt-öst har mycket god funktion, mycket god måluppfyllelse och god miljöuppfyllelse jämfört med väst där motsvarande omdömen anges som god. Öst bedöms möjligen något dyrare, men i ett mer än 100-årigt perspektiv som detta projekt berör måste en helhetsbedömning göras. 

Det vore rent av helt galet att avfärda ett alternativ på den grunden med de beräkningsosäkerheter som finns i ett så stort projekt. Utvecklingen av Kallax som strategiskt framtida nordligt flygnav skulle förfalla och en framtida kustjärnväg direkt mot Råneå/Kalix/Haparanda likaså. Sist men inte minst missas de betydande miljövinster genom minskad biltrafik i regionen från Skellefteåområdet och norrut/österut som en anslutning med Kallax flygplats innebär. 

För övrigt är det i västalternativet fråga om tre broar; en över älven mellan nuvarande broar och två (minst) landbroar över Väg 97 och väg E4. Två (eventuellt tre) spår in mot Luleå C.  Alternativet passerar nära Luleås vattentäkt i Gäddvik, värdefull grundvattentillgång i Karlsvik och berör Vattenfalls ställverk i Notviken liksom Natura 2000-området Gammelstadsviken. Mycket komplicerat projekt, inte minst under byggtiden!

I Trafikverkets utredning (JU160) kan följande fakta inhämtas avseende det östliga alternativet via Kallax flygplats från Hamnholmen över till Svartösundet:

Den segelfria höjden blir 18 till 23 meter beroende på broval. Utökad vändyta för fartyg kan det även skapas i Viktoriahamnområdet om inte vändytan vid Hamnholmen räcker till.

Goda möjligheter att flytta "hamnplatsen" för isbrytarna till gamla SSAB-kajen och där skapa hamnläge även för kryssningsfartyg.

Löser sig behovet av vändningsytorna öster om järnvägsbron är valet enkelt. Även en öppningsbar bro är dock att föredra framför alternativ väst. Teknik och kunnande finns.

Låt oss överlämna en rationell, miljöframsynt och effektiv trafiklösning till kommande generationer och kanske slippa besvara deras troliga och berättigade fråga om valet skulle bli alternativ väst: "Hur tänkte ni då, gubbar och gummor?"

Jag är hoppfull att förnuft och framtidsinsikt hos de beslutande i Luleå kommun inser att öst är i särklass bäst om även Luleå C med nytt resecentrum ska fungera optimalt. 

De fördjupade studierna kommer, är jag övertygad om inte minst ur miljösynpunkt, att väga tungt även i det nationella beslutet.