I tidningar och annonser uppmanas vi att köpa lokalt och närproducerade varor. Det skulle åtminstone jag göra, ifall det fanns något av sådant att köpa.
Måndagen den 16 november fick vi med posten reklamblad från tre av länets matvaruaffärer. Inte en enda av de varor som fanns med, var producerat i Norrbotten. Inte ens korven. Till och med vatten som tappats på flaska, och transporterats 130 mil fågelvägen, fanns med i produktbladet.
Mig veterligt finns det slaktdjurs uppfödare i Norrbotten. Men vart tar innanlåret, ytterlåret och fransyskan från slaktdjuret vägen. Eller nötbringan för en mustig köttsoppa. Inget av sådant finns att få tag på i våra livsmedelsaffärer.
Däremot finns det marinerat och plastinpackat kött av tvivelaktig kvalitet. Oftast med en påklistrad röd lapp och stora siffror. Detta system med röd lapp, verkar vara ett effektivt sätt att bli av med kött av sämre kvalitet.
I reportage ibland annat NSD, framkom var de bästa bitarna från slaktdjuren hamnar, nämligen på hotellens och restaurangernas matsedlar, och därför saknas i matvaruaffärerna. Åtminstone på vår ort.