Något är mycket snett här - tänk om LTU

"Ljudteknikerutbildningen vid LTU är en utbildning som efterfrågas nationellt och som inte kan släppas lättvindigt efter att i 30 år levererat kompetens till arbetsmarknaden", skriver insändarskribenten.

"Ljudteknikerutbildningen vid LTU är en utbildning som efterfrågas nationellt och som inte kan släppas lättvindigt efter att i 30 år levererat kompetens till arbetsmarknaden", skriver insändarskribenten.

Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

Insändare2025-02-20 14:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med inte så lite bestörtning jag läser att Luleå tekniska universitet går vidare med förslaget från prefekten att lägga ner ljudteknikutbildningen där och på så sätt ytterligare vingklippa vår norrländska musikhögskola.

Som yrkesverksam tidigare student och gästföreläsare har jag några tankar.

  • Hur är det möjligt att vilja lägga ner en utbildning för att den ”inte bär sig ekonomiskt”, när LTU väljer att inte tilldela ljudteknikkurserna den fulla mediaersättning man borde uppbära, utan istället klassar dem för den otroligt mycket lägre teknikersättningen? Vi pratar ungefär 600 000 kronor kontra 100 000 kronor per student på helår enligt de uppgifter jag fått.
     
  • Hur tänker LTU kring att man inte använder alla de mediaprislappar man förfogar över från staten (ungefär hälften), inte tilldelar dem till deras äldsta mediautbildning och vad görs istället med pengarna? Istället för kvalificerad mediautbildning alltså, som är det skattemedlen är tänkta till. Svaren som getts till media är undermåliga.
     
  • Hur tänker LTU när man vill lägga ner den utbildning som i branschen har bäst rykte, ger bredast kompetens och har fungerat som ett så fantastiskt kitt för de andra utbildningarna på skolan? Att rektor säger att det finns andra musikhögskolor som klarar sig fint utan ljudteknikutbildning är så fascinerande kortsiktigt och får mig att undra om rektorn besökt skolan och sett hur mycket samarbetet mellan programmen ger studenterna?
     
  • Den nationella och internationella kampanj som förts till stöd för utbildningen, från tunga instanser som internationella ljudteknikersällskapet Audio Engineering Society, branschens LLB, Svensk Scenkonst, Sveriges Radio, Unga tankar om musik, Filmpool Nord - den verkar alls inte nämnas i beslutsunderlaget. Det öppna protestbrev som signerats av mer än 3000 personer omnämns som brev från studenter vilket förringar det enormt breda stöd utbildningen fått. Detta är en utbildning som efterfrågas nationellt och som inte kan släppas lättvindigt efter att i 30 år levererat kompetens till arbetsmarknaden vilket är en central roll för universiteten.

Något är mycket snett här. Och då har vi inte ens talat om rollen LTU:s kulturutbildningar har för att hålla norra delen av Sverige sysselsatt med annat än gruvor.

Kära LTU och rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Tänk om och gräv inte en grav för en av era mest framgångsrika utbildningar.