Misströsta icke, framtiden innebär ny kärnkraft!

Finland. På andra sidan Bottenviken fortsätter man att satsa på kärnkraft. Här Olkiluoto kärnkraftverk i sydvästra Finland.

Finland. På andra sidan Bottenviken fortsätter man att satsa på kärnkraft. Här Olkiluoto kärnkraftverk i sydvästra Finland.

Foto:

Insändare2016-05-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lena Lagerstam, Morjärv, är med all rätt frustrerad i en insändare i NSD, "Kärnkraft aldrig säker", onsdag 27 april, över det kärnkraftsavfall som mänskligheten nu har och som måste förvaras i hundratusentals år. Hon verkar emellertid inte ha tagit del av den information som finns lätt tillgängligt på nätet där det framgår att man kan använda avfallet som bränsle i kommande nya kärnkraftverk. Efter en sådan behandling behöver avfallet bara förvaras i trehundra år och mängden avfall blir dessutom mycket, mycket mindre utrymmeskrävande! Sök bara med texten "LFTR reactor" med hjälp av Google!

För att underlätta hennes studier bifogas bara en länk, om vilka värden som finns i kärnkraftsavfallet: https://www.youtube.com/watch?v=rv-mFSoZOkE

Länken kanske får henne att återfå tron på att framtiden kanske inte behöver tecknas så mörk om vi istället satsar på kärnkraft av generation fyra och dessutom kanske den väcker intresset hos hennes likasinnade att studera vidare!

Om det nu skulle gå så olyckligt, att man lägger ner alla våra återstående kärnkraftverk som är av generation två kommer vi naturligtvis inte frysa ihjäl. Förhoppningsvis har då vårt broderland Finland färdigställt Pyhäjoki och Fennovoima, så att de återgäldar den tjänst som vi stått för de senaste åren, det vill säga att den export av el med hjälp av kärnkraft, vattenkraft och mer eller mindre vindkraft ersätts med import från deras då nybyggda säkra energikällor, vilka då är av ungefär generation tre.

LFTR-verk av generation fyra kan inte drabbas av olyckor av samma art som hon angav, de kan dessutom göras mycket mindre än dagens verk och placeras på de ställen där kraften behövs. Därmed slipper vi den, av klimatförändringar, allt mer tilltagande risken för isstormar, som kan ödelägga både vindkraftverk och högspänningsledningar. Vi deltar därmed också i strävandet att också ge jordens fattiga tillgång till billig el, som bland annat kan användas till att framställa dricksvatten från havsvatten!