Minska smittan med mindre grupper

Dela upp klasserna och låt dem gå i skolan  två dagar i veckan var, så kan en dag användas till städning, föreslår signaturen "Pedagog".

Dela upp klasserna och låt dem gå i skolan två dagar i veckan var, så kan en dag användas till städning, föreslår signaturen "Pedagog".

Foto: Robert Lundberg

Insändare2020-04-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En fundering i denna annorlunda tid där vi verkar och befinner oss i, med rekommendationen är att ”hålla avstånd 1,5-2 meter” och undvika större sammanhang och kontaktytor/människor. I skolan är denna uppmaning svår att ta sig an, om än vi alla gör vårt yttersta med ”anpassningar”.

Få av skolans lokaler/klassrum tillåter att öka avstånden mellan elevernas bänkar. Att hålla eleverna ifrån varandra hur gör vi det? Handtvätt och hygien tar eleverna på allvar. Men räcker det? Finns det alternativ till skolstängning för att uppnå minskade ”träffytor” och hålla smittspridningen och vår hälsa främst?

Hur vore det att halvera klasserna? Varje klass blir halvklass, halv klass går skola måndag och tisdag, resterande halva går skola torsdag och fredag? Onsdag hålls skolan stängd för städning.

Fördelarna med detta blir:

• mindre grupper, färre kontaktytor. Lättare hålla avstånd – varannan bänk.

• Färre barn i matsal och på raster

• Mer fokus per elev på lärande och undervisning av pedagog

• Totaltiden för undervisning per elev för lärande och relationsskapande blir den samma som under en 5 dagars vecka med dubbelt så många elever.

• Färre konflikter mellan eleverna

• Lärarnas arbetsbörda blir mindre – mer motståndskraftiga och hållbara lärare?

• Renare och mindre smittsam skolbyggnad.

Nackdelar kan vara…

• Aktiviteter för de elever som är hemma?

• Tillsyn för del elever som är hemma?

Är det möjligt att med stöttning av idrottsklubbar, fritidspedagoger skapa aktivitet/rörelse utomhus del av de dagar som är ”icke” skoldagar? Kanske väva in någon skoluppgift så att undervisningstiden inte behöver minska? Lunch köper kommunen av lokala restauranger?

Kan detta vara ett upplägg att förfina och förverkliga, där vi tillsammans ”tar hand om” skolpersonalen som är en viktig samhällsnyttigfunktion, aktivera våra barn med mer rörelse, minska hastigheten på smittspridningen, hålla igång lokala restauranger och skapa arbetstillfällen för idrottsklubbarna?

Läs mer om