Norrbotten går i bräschen för den hållbara omställningen av Sverige. Här finns malm, skog, vattenkraft, industriellt kunnande och politisk vilja. Förr lade vi grunden för svenskt välstånd. Nu blir vi också spetsen för en hållbar omställning.
På ett bräde kan industriprojektet Hybrit sänka utsläppen i Sverige med 10 procent, när den världsunika processen för ståltillverkning blir storskalig. Projektet är ett samarbete mellan LKAB, Vattenfall och SSAB vars mål är att Sverige blir först i världen med fossilfritt stål.
Vi som lokalpolitiker gör allt vi kan för att industriprojektet Hybrit ska kunna växa. Tekniken har prövats och nästa steg är en demonstrationsanläggning. Lokaliseringen av den är en öppen fråga, men vi ser ett självklart svar. Det står mellan Gällivare och Luleå.
Båda förslagen uppfyller de grundläggande kraven. Hållbarhetsaspekterna väger dock över för Gällivare. Dels de miljömässiga. Det finns mer yta och inga hinder för höga byggnader i Gällivare. Transportsituationen är bättre. Dessutom kan processen bli bättre och förenklas genom varmmatning. Dels direkta ekonomiska effekter som sparar både el och pengar och är en del av den ekonomiska hållbarheten. Till detta kommer investeringsvilja, politisk samsyn och ett engagerat lokalt näringsliv. Lokaliseringen av Hybrit i Vitåfors är mest hållbart och att göra rätt från början.
Även den sociala hållbarheten är viktig. Det finns en spänning mellan stad och land och det syns inte minst i debatten om kommunala utjämningssystemet, men den debatten är alltför Stockholmsfixerad. Även regionalt, exempelvis i Norrbotten, finns stora skillnader. Urbanisering är en global trend, men det betyder inte att landsbygden ska lägga sig på rygg och dö. Tvärtom ser vi goda möjligheter och är stolta över hembygden.
Vi inom Lapplands kommunalförbund (LKF-området) Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokk är ledande i distansutbildning ett föredöme i arktiska sammanhang eftersom människor kan leva, studera och arbeta i vår region. Vi arbetar aktivt med näringsliv, akademi, civila samhället, urbefolkningar och i våra kommuner har medborgarna möjlighet till ett gott liv.
En oro är att myndigheter ska fördröja processen i sin prövning och myndighetsutövning. Den rår ingen av oss över. En etablering i en storstad ger mer av samma och har en rad utmaningar att hantera. Vägen framåt är investering för lägsta möjliga klimatavtryck och kostnadseffektiva transportlösningar, då är Gällivare inte bara bästa platsen för Hybrit, etableringen genererar även positiva synergier för hela Norrbotten.
Sverige har som mål att bli världens första fossilfria välfärdsstat. Finland tävlar med oss och är på god väg. Omställning till ett mer hållbart samhälle händer inte av sig själv. Vi är med och leder den. För vår skull och för Sveriges.
Henrik Ölvebo (Mp), kommunstyrelsens ordförande Gällivare
Birgitta Larsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande Gällivare
Jeanette Wäppling (V), kommunstyrelsens 2:a vice ordförande Gällivare
Ulrika Hammarström (S), kommunstyrelsens ordförande Pajala
Robert Bernhardsson (S), kommunstyrelsens ordförande Jokkmokk
Stefan Sydberg (M), kommunstyrelsens vice ordförande Kiruna