Med facit i hand – inget har hjälpt

 Pajala kommun är ung och har inte den ekonomiska styrkan att klara sina åtaganden utan hög kommunalskatt, anser insändarskribenten.

Pajala kommun är ung och har inte den ekonomiska styrkan att klara sina åtaganden utan hög kommunalskatt, anser insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-04-27 09:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SVT:s Nordnytt aktualiserade härom kvällen den stora skillnaden mellan grannkommunerna Övertorneå och Pajala. Medan Övertorneå har en utmärkt ekonomi och den lägsta kommunalskatten i norra Sverige är läget det motsatta i Pajala. Genom åren har kommunledningarna i Pajala gripit efter den ena räddningsplankan efter den andra för att vända utvecklingen i kommunen: gruvan, flyktingmottagning, charterturism, meänkieli, kulturen, flygplatsen, slutförvaring av kärnbränsle… Allt har man testat, men ingenting har hjälpt.

Kanske är det dags att inse att Pajala haft sin tid som kommun. Pajala kommun är ung, den bildades så sent som 1971 genom sammanslagning av de dåvarande kommunerna Pajala, Korpilombolo, Tärendö och Junosuando. Nya Pajala kommun var från början ett ”tvångsäktenskap” som påtvingades befolkningen i övre Tornedalen av staten. Sett i backspegeln var det inget lyckligt äktenskap. Junosuando-området hör ekonomiskt samman med Kiruna medan Korpilombolo-bygden genom historien varit orienterad söderut mot Överkalix och Övertorneå. Med facit i hand var 1971 års kommunindelningsreform ett misslyckande i fallet med övre Tornedalen.

Är det inte dags att Pajala kommun söker en sammanläggning med någon eller några grannkommuner? Det är inte rimligt att kommunmedborgarna i oändlighet skall fortsätta lida under en extrem kommunalskatt kombinerad med undermålig service.