Nilivaara församlingshem är byggt och bekostat av människorna i bygden. Nu vill ansvariga inom Svenska kyrkan sälja byggnaden.
I 50 år har församlingshemmet samlat människor i sorg och glädje men det vill nu Gällivare församling sätta punkt för. Byggnaden invigdes år 1972 och är byggd av virke som byborna själva avverkat, sågat och hyvlat. Tomten är en gåva av en församlingsbo likaså hela projekteringen av bygget som är gjort av en man från bygden helt ideellt. Även Kyrkliga syföreningen i Nilivaara har med hjälp av auktioner bidragit med en stor kontantinsats till församlingshemmet. Församlingshemmet överlämnades år 1974 till Gällivare med flera församlingars samfällighet (där även Nilivaara församling ingick).
Under de gångna åren har många minnesstunder ägt rum i församlingshemmet, något som är en viktig avslutning för de anhöriga efter en begravning, men även bröllopsmiddagar och dopfika. Varannan vecka anordnas stickkafé som skapar ett tillfälle för social samvaro. Även västlaestadianska församlingen har använt byggnaden dels för söndagsbön kvartalsvis, men även för servering av middag och fika under sina större samlingar med 100-200 personer som äger rum under Kristi Himmelfärdshelgen.
Vi församlingsmedlemmar har svårt att förstå anledningen till att sälja församlingshemmet när vi har kyrka och kyrkogård i byn. Dessutom känns det märkligt när man planerar för fler lokaler avsedda för bland annat minnesstunder inne i tätorten. Tyvärr verkar det som att landsbygden hamnar på undantag när ekonomin sinar. Detta trots att det åter blåser nya vindar för byarna och många väljer att flytta ut på landet