Markera militär närvaro med regemente i Kiruna

Den nordligaste regionen i Sverige behöver fast svensk militär närvaro, skriver Anders Karlsson och Bertil Kantola.

K4 i Arvidsjaur.

K4 i Arvidsjaur.

Foto: Roine Sandlén

Insändare2021-10-13 08:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bara att gratulera Arvidsjaur till återinrättandet av K4 på orten. Media rapporterar om ett uppsving för samhället och någon enstaka hög dignitär talar om satsningen som en manifestation av Sveriges vilja att markera närvaro i det politiskt allt hetare arktiska området och det är här som frågetecknen börjar uppstå. 

Arvidsjaur ligger 137 km fågelvägen söder om Polcirkeln och hela 382 km fågelvägen från Pältsa, Sveriges nordligaste fjäll. Området norr om Boden är också sedan år 2000 i stort sett tomt på fast svensk militär närvaro. 

Det är skillnad mellan utbildningsförband som kan förläggas lite var som helst i landet och krigsförband. Det är viktigt att betona den markering av vilja att försvara en landsdel som en fast militär basering innebär. 

Genom att förlägga utbildningsförband nära rikets gränser och på platser av stor strategisk betydelse markerar man för omvärlden var landets gränser går och på samma gång viljan att försvara dessa gränser. Genom andra baseringar kan man nå andra typer av fördelar men markeringen gentemot omvärlden och de egna medborgarna av viljan att försvara hela landet går förlorad. 

Tillsammans med Gotland, Öresundsregionen samt Stockholms- och Göteborgsområdet är Kiruna, Gällivare och Pajala kommuner av mycket stort strategiskt värde och det går att konstatera att Sverige genom fast militär närvaro manifesterat sin vilja att försvara samtliga ovan nämnda områden, utom det nordligaste. 

Hotbilden mot Nordkalotten och dess rikedomar ökar. Det är numera allmänt accepterat att i händelse av ett krig kommer den som vill behärska sjövägarna över Nordatlanten att behöva Kiruna-Gällivare området för att basera flygplan och robotar. I området ligger också Europas största fyndigheter av järnmalm och andra åtråvärda mineraler. 

Sverige måste ha fast militär närvaro i området för att kunna verka avhållande mot angrepp och köpa tid för hjälp att nå fram söderifrån.

Om nationen Sverige vill markera för omvärlden att landet är intresserat av att försvara även den nordligaste delen av sitt territorium och inte bara kortsiktigt vill utvinna de naturrikedomar som finns här, kan det vara klokt att på riktigt markera närvaro i den svenska delen av det arktiska området genom att på nytt öppna ett regemente i Kiruna.