Replik på insändare av Björn Mildh i NSD den 25 april.
Precis som Björn Mildh skriver så visar en rapport från Skogsstyrelsen att problemet med så kallad multiskadad skog, där främst tallungskog drabbas av flera skador samtidigt, gör att stora delar av virkesproduktionen faller bort. Det handlar ofta om skador från älgbete men också angrepp från skadesvampar som främst törskatesvampen.
Mildh menar att det är monokulturer med likåldriga träd och trakthyggesbruket med kalhyggen är orsaken och att Skogsstyrelsen har del i att det ser ut så.
Visst har Skogsstyrelsen del i hur det ser ut i våra skogar eftersom vi också är satta att förverkliga den skogspolitik som riksdagen beslutar om. Den bygger sedan 1990-talet på det så kallade sektorsansvaret där skogsägaren inom ramen för skogsvårdslagen har stor frihet, men också ansvar, i att själv välja hur man vill bruka sin skog.
Det går inte att peka ut en ensam orsak till att multiskadorna tycks öka. En faktor som kan ligga bakom angrepp av törskatesvamp kan vara en överanvändning av tall och att man i allt för hög utsträckning planterat tall på marker där också gran skulle växa bra. Skogsstyrelsen har under många år verkat för en ökad användning av gran i norra Sverige och där har vi nu börjat se en förändring. En viktig faktor är också hur motståndskraftiga nya plantor som sätts ut är mot sjukdomar som törskatesvamp, något forskningen arbetar intensivt med.
Skogsstyrelsen förespråkar blandskog och varierade skötselmetoder för att sprida risker för olika skadegörare. Med kampanjer, rådgivning och genom vår tillsyn arbetar vi bland annat med:
• Eftersträva en större variation genom aktiv skötsel och god miljöhänsyn.
• Ökad variation i skogsbruksmetoder och där olika former av hyggesfritt skogsbruk är ett alternativ till avverkning och plantering.
• Sätt gran på marker som är lämpliga för gran.
• Framodling av mer resistenta plantor
Oavsett vad man tycker om kalhyggen (trakthyggesbruk) kommer Skogsstyrelsen fortsätta arbeta hårt för att tillsammans med skogsbrukets aktörer minska påverkan av olika skadegörare och den skadade ungskog vi har idag.