Företrädare för socialnämnden i Kalix vidhåller i NSD den 13 maj sin ståndpunkt att det är regionledningens nedskärningar som orsakar problem för Kalix kommuns hemtjänst. Det tyder på ren och skär smutskastning och okunnighet kring huvudmannaskapets ansvar för kommunens hemsjukvårdsinsatser i det egna hemmet.
När det gäller det gemensamma inriktningsbeslutet för samverkan kring de mest sjuka äldre (God och nära vård) säger Katarina Burman (V): ”Någon behöver ta tag i det så det blir verkstad”. Burman säger vidare: ”Det är bedrövligt se hur gamla multisjuka skickas hem i oerhört dåligt skick trots att de är för sjuka för att vara hemma”.
En vårdplats på sjukhuset innebär att den multisjuke skrivs ut till en annan vårdnivå när den personen av läkare bedöms som utskrivningsklar, inte färdigbehandlad som både Burman och Sundqvist återigen felaktigt benämner det.
Bertil Sundqvist (S) säger: ”Vi skulle gärna se att det finns någon sorts eftervård eller liknande för äldre människor som lämnar sjukhuset”. Denna ”eftervård” finns redan inom Socialtjänstens ansvar, det vill säga inom Sundqvist/ Burmans egna lagstadgade verksamhet och heter kommunal hemsjukvård.
Kalix kommun har ansvaret för alla hälso- och sjukvårdsinsatser i hemmen som utförs av sjuksköterska, distriktssköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Detta gäller hela dygnet, årets alla dagar, både planerade och oplanerade besök i hemmet, inklusive rehabilitering.
När du som vårdtagare är inskriven i hemsjukvården har oftast distriktssköterskan/ sjuksköterskan samordningsansvaret för dina hälso- och sjukvårdsinsatser. Hembesök utförs efter kontakt med hälsocentralen. Rutiner för eventuella läkarbedömningar i det egna hemmet är vid behov av största vikt. Även att hemtjänstpersonalen i tidigt skede uppmärksammar om en vårdtagare visar tecken på försämring.
När företrädare för den största nämnden i Kalix kommun, socialnämnden går ut med denna typ av desinformation är det viktigt att vi som medborgare reagerar. Tyder det på ren okunskap eller smutskastning mot en regionledning som inte är S-märkt?
En övergripande omstrukturering av dagens sjukhusvård med vårdplatser för multisjuka äldre går tyvärr mot en annan inriktning, där den nära vården ska utgöra basen i den svenska hälso- och sjukvården, mestadels utförd i det egna hemmet. Allt detta beror till största del på den allt betydande kostnadsutvecklingen tillsammans med kompetensförsörjningsklyftan. Olika samverkansmodeller mellan kommun/region är ständigt i ropet, allt utmynnar till slut om vem som ska stå för kostnaden, ett spel där patient/vårdtagare ständigt drar det kortaste strået!